Бум на болните от варицела в Пловдив. Само за седмица заразените са се увеличили рязко само за седмица.

Болните от шарка са близо четири пъти повече в сравнение с изминалия отчетен период - 7 дни, съобщиха от РЗИ. Броя на болните от 02.08 до 08.08 са достигнали 40 за Пловдив и региона, като най-много потърсили лекарска помощ са пациентите от града под тепетата. Предишната седмица регистрираните случаи са били само 16.

Четири са случаите на болни от скарлатина през изминалата седмица. Занижение има и при болните от чревни инфекции, които са намалели наполовина в сравнение с предходната седмица.

През последния отчетен период в РЗИ са регистрирани два случая на ухапване от кърлежи. Към момента няма заболели от лаймска болест и марсилска треска.

Припомняме, че само преди седмица в Пловдив бяха регистрирани 1 случай  на марсилска треска, както и три на лаймска болест. Тогава 6 души бяха ухапани от кърлежи в областта, като трима от тях са в града.

Именно те са основния преносител на двете заболявания. Те са изключително опасни, като могат да стигнат и до фатален край.

Дъждовете и слабата организация на общинското предприятие доведе до бум на кърлежите в целия град, като такива се забелязват и по градските паркове.  От ОП „Дезинфекционна станция“ пръскат два пъти в годината планово срещу кърлежи, и единствено по сигнал през останалото време.

Напаст! Пловдивчанин махна близо 30 кърлежа от кучето си след разходка в градски паркДъждовете и слабата координация между общинските звена превърнаха Пловдив в джунгла

Как се маха кърлеж?