Повече от 20 опита за телефонни измами са регистрирани в област Пазарджик за последните 2 денонощия. Обажданията са към стационарни телефони, ползвани от възрастни и самотноживеещи хора, съобщават от полицията.

Регистрираните обаждания са основно към хора в Пазарджик, населените места от общината, както и към жители на Септември и Белово.

Използват се известни до момента схеми, свързани с пострадал близък или роднина, на когото е необходима операция или друг класически пример, при който извършителите на този тип престъпления се представят за полицейски служители, които се борят срещу телефонните измамници и искат от потенциалните си жертви да съдействат с парични средства или ценности, за да ги примамят и заловят.

От полицията апелират гражданите да бъдат бдителни и да не се поддават на обажданията на непознати, да не дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности на непознати, дори ако се представят за полицаи.

Полицейските органи, при изпълнение на служебните си задължения, никога под каквато и да е форма не искат пари от гражданите. При наличие на подобни обаждания нека възрастните хора да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112, предаде БНТ.