Със заповедите и системата, която предлага Министерството на здравеопазването ни чака пълен провал.  Тези тестове не са легитимни. Те не важат никъде и не влизат в статистиката. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ зам.-кметът на София Мирослав Боршош.

 „Явно Кацаров не знае как работи образователната система. В сряда в клас ще се върнат около 150 000 деца от 1. до 4. клас и ще започнат да се тестват. Ние влизаме в театри, кина и молове, фитнеси, след като сме тествани. Децата ни ще влязат в клас, без да са тествани, вероятността да има заразено дете е огромна. След това децата започват да се плюнчат и вероятността да се заразят, без да се заразени преди да влезнат в училище, е огромна“, добави той.

РУО-Пловдив оставено в неведение как ще тестват учениците от начален етапОт Управление на образованието изчакват заповедната на министър Денков, такава обаче ще има след доставка на щадящите тестове

По думите му единственият вариант е децата да се тестват вкъщи. Според Боршош съпротивата при учителите е, че няма добра организация и няма да се справят.

„Буквално вадиш учителите на първа линия. Не трябва да допускаме в сряда децата да се върнат по този начин. Във вторник вечерта министерството трябва да раздаде тестовете на родителите, те да го направят вкъщи и в сряда сутринта да ги заведат на училище“, каза още той.

Учителите не се съпротивляват срещу тестването, а срещу организацията му. Пред родителите пък стои въпросът „безотговорен съм, защото го пращам на училище, където могат да го заразят заради ниска организация, или съм безотговорен, защото го оставям вкъщи, където го лишават от образование“. Това добави още Боршош.

„Проблем е, че тези тестове са нелегитимни, не влизат в никаква статистика“, коментира още зам.-кметът на столицата.

Той добави, че ще настоява пред всички родителски и работодателски асоциации тази процедура да бъде спряна, докато не бъде „изчистена от грешките“.

Мирослав Боршош апелира родителите да тестват децата си в училище.

„Очаква ни едно страшно плюнчене между и върху чиновете, след това трябва децата да се извадят от стаите, за да се дезинфекцира. Междувременно да бъде намерено място на онези деца, които са показали положителни проби. При 25 деца, трябва да се търсят 25 стаи и педагози, които да ги пазят. Недомислено е“, заяви заместник-кметът.