Заради наплива от инвеститори ще се направи околовръстен път от столичния бул. „Царица Йоана", който ще минава през индустриалната зона в Божурище и ще я свързва с магистралата до Сърбия. Това обeща премиерът Бойко Борисов при откриването на новата логистична база на датската мебелна компания JYSK, в която са инвестирани 107 млн. евро и ще бъдат разкрити 300 нови работни места. Дистрибуционният център, който е най-модерният в България, ще обслужва целия Балкански полуостров, включително и за онлайн доставки. Той е изграден върху 100 декара и е оборудван с най-модерната техника. Най-впечатляващи са двете изцяло автоматизирани кули, работещи без човешка намеса. Предвижда се на всеки 10 минути от центъра да излизат по 4 камиона.
 
"Молбата ни към премиера е да се изгради подходяща инфраструктура. Тук щеше да е голо поле, ако не бяхме ние", заяви Ян Бьо, президент и изпълнителен директор на компанията. 
 
"В индустриалната зона в Божурище има бум на инвестициите. Този път, който планирахме да разширяваме, няма да свърши никаква работа.  Когато си направил инвестиция за 200 млн. лева, е логично да питаш и за инфраструктурата. Вчера ми представиха проекта за нов път, който ще струва над 50 млн. лв.", обясни идеята за новото околовръстно шосе Борисов. 
 
Той добави, че е разпоредил на министрите в най- кратки срокове да започнат процедурата за отчуждаване на терени. 

"Заради бавните отчуждителни процедури искахме да променим закона, който беше спрян от президента Радев. Ние не сме го правили на инат на някого, точно обратното - на нас ни правеха. При националните обекти строим, а съдът, ако има недоволни от оценените имоти, оценява и ние даваме пари, но строим през това време. Ако обаче сега обжалват, всичко се спира. 

 Обещавам да направя всичко възможно да ускорим максимално процедурите и в следващите дни да осигурим и парите, за да има смисъл нашето идване тук и благодарностите към нас да не са напразни. Поемаме този ангажимент", увери Борисов.

Той припомни, че на откриването на завода на „Кока-Кола" в Костинброд преди около 10 дни също са обещали да отпуснат пари за нов път. Както и за "Шишеджам", за което ще се вземе решение още следващата сряда. „Там пътеките бяха червени, благодаря на JYSK, че днес са сини“, пошегува се премиерът и добави: „Асфалтът дали се яде, или не - той създава милиарди инвестиции и хиляди работни места".

Борисов разказа, че когато са правели индустриалната зона в Божурище, не е имало никакви инвеститори, но изведнъж са станали толкова много, че се е наложило да ги спират за тази зона. 

"Този център е доказателство, че предлагаме привлекателна бизнес среда и стимули. 500 строителя работиха тук. 300 работещи ще са назначени. 100 млн. евро инвестиция. Божурище е една от най атрактивните локации. Общо тук са вложени 530 млн. лв. инвестиции и са открити 1500 работни места. Правителството и общината активно работят за уреждане на индустриалната зона", добави министърът на икономиката Емил Караниколов.

На откриването присъстваха и посланикът на Дания Сьорен Якобсен, президентът и изпълнителен директор на компанията Ян Бьо и изпълнителният директор на JYSK Holding Ханс Кьолбинг.

"Първият магазин на JYSK отваря врати в Орхус, Дания, на 2 април 1979 г. Създателят на компанията Ларс Ларсен скоро си отиде от този свят. Но името и идеите му остават и в София с улицата "Ларс Ларсен", на която е новият център", каза посланикът на Дания у нас Н. Пр. Сьорен Якобсен. Той посочи, че инвестицията на JYSK е нов етап в сътрудничеството между двете страни.  

JYSK е част от групата Lars Larsen, която притежава компании с общ годишен оборот от 4,02 млрд. евро. Има над 2800 магазина и 23 000 служители в 52 страни. първият магазин в България е отворен в Пловдив като част от JYSK франчайз, а през 2013 г. става част от групата JYSK Nordic. През 2019 г. магазините на датската компания у нас вече са общо 29.