България и Македония да ползват общи дипломатически представителства там, където и двете страни нямат. Тази идея лансира премиерът Бойко Борисов по време на приема в българското посолство в Рим, предаде bTV.

Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, участваха в официалния прием в българското посолство в Рим по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Искам да погледнете паметниците на братята Кирил и Методий с двата венеца, на Република Македония и Република България. Вижте колко хубаво стоят, не си пречат и колко е хубаво да празнуваме заедно. Аз също съм минал по този път да се бутаме коя делегация по-първа да влезе и кой да е по-големият и по-великият. Вижте как хубаво си седят... и те са двама, и двамата велики, и Кирил, и Методий. 

Считам, че договорът, който подписах и бяхме храбри, и колегите от Македония, скандинавските народи ползват заедно посолства там, където нямат, да пестят пари, те ценят всяко едно евро. Можем да направим така, че там, където ние нямаме, вие, където нямате, да работим съвместно, но това са неща, които, като станем по-прагматици, тогава ще разберем, че можем още по-добри неща да направим", заяви Бойко Борисов.

Българският министър-председател посочи, че след подписването на договора за добросъседство България и Македония са още по-близки като народи и работят активно по редица проекти.

Зоран Заев определи отношенията между двата народа като приятелски и затова огромен принос има подписаният договор за добросъседство миналата година в Скопие.

По-рано официални делегации на България и Македония, водени от премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Зоран Заев, се поклониха за първи път заедно на гроба на свети Кирил.

След това двамата премиери се поклониха в базиликата "Санта Мария Маджоре", където папа Адриан Втори е осветил преведените на български богослужебни книги и славянската азбука.

Тази сутрин българската делегация е на аудиенция при папа Франциск.