„Политическа стабилност, ниски данъци и мащабните инфраструктурни проекти водят да имаме над 600 участници от 40 държави на Панаира”, заяви премиерът Бойко Борисов, който откри Техническото експо. Той каза още, че докато в света се говори за война ние развиваме икономиката си.

На церемонията по откриването на панаира бяха още министърът на икономиката  Емил Караниколов, областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, депутати и други политически лица. Борисов определи като "глупости" мненията, че е дошъл в Панаира, за да затопля отношенията си с Георги Гергов - подробностите четете ТУК.

По време на изложението могат да се видят сензационни изобретения, превърнати в практични решения за индустрията и бита. На него участват над 600 изложители от близо 40 държави.

Фирмите демонстрират модерни продукти и услуги от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, водния сектор, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, транспорта и автосервизното оборудване, машиностроенето, строителството, химическата промишленост, автомобилната индустрия. Над 40 новости се състезават в Конкурса за златни медали.

Сред тях е българска иновация от европейски мащаб, която може да спаси хиляди автомобили от спиране заради отделяните вредни газове.

От 2018 г. КАТ ще спира от движение неизправни автомобили, включително такива, при които вредните емисии са над нормите. Промяната влиза в сила в целия Европейски съюз, за да се повиши пътната безопасност и да се подобри състоянието на околната среда. Вече има изобретение, решаващо проблема, и то ще направи дебют на Есенния панаир, казва неговият създател д-р Любен Лалев. С новите екоизисквания е съобразена и гамата от зарядни станции за електромобили за домашно и обществено ползване, разработена от „Елпром ЕМЗ“.

Технологични атракции ще бъдат показани и на Международното гейминг състезание, където ще се конкурират над 600 участници. Зрителите ще видят турнири по League of Legends, CS:GO, Hearthstone, Fifa17, Tekken 7, Street Fighter V, Racing зона, VR зона, мърчъндайз и гейминг периферия..

Това са само част от иновациите в над сто бранша, които ще бъдат представени от участниците в ЕСЕН 2017. Очаква се близо 45 000 посетители от България и Европа да разгледат десетте специализирани изложби в Международен панаир Пловдив.