До май, юни в ГЕРБ да не се повдига темата за президентските избори, защото има да се върши много работа, а това обърква много хора. Това призова в събота вечерта във Велико Търново премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщава "24 часа".  

Борисов каза, че оценката на ГЕРБ за настоящия президент Плевнелиев е изключително висока. "Ние не сме свалили доверието си от Плевнелиев. Сегашният президент също би могъл да бъде наша канидидатура пак", допусна премиерът. Той каза, че имало и няколко жени, които ако бъдат издигнати, биха спечелил. Борисов отброи, че партията му има 40-50 лидери.

"Ако преди 10 години бях сам, сега имаме хора, които партията си намери, партията си обучи и си издигна, а те със своя талант, труд, честност, морал си затвърдиха позициите и на местите избори категорично си взимаха резултатите", каза лидерът на ГЕРБ. Той изтъкна, че в партията му има стабилност. във време в което другите партии се карат, цепят, мразят помежду си "Оказа се, че собстената омраза в партиите е по-силна, отколкото към опонентите", анализира Борисов.

Това обаче не било основание да се самозабравят, нито да не зачитат мнението на останалите. Макар да не мразел Радан Кънев, защото той отишъл и му казал, че ще прави нов проект, премиерът сравни ситуацията с опозиционното крило в РБ със свекърва и тъща в едно младо семейство. "Радан като свекървата нарежда: "Мойте много хубави, но другите не чинат".Затова Краси Велчев ще е тъщата. Той е назначен за опозиционното крило на ГЕРБ,за да им отвърнем", пошегува се Борисов.

Ако вотът на недоверие на БСП, ДПС, "Атака" и ДСБ мине логиката е те да съставят правителство, пожелавам им приятна игра, каза премиерът.

Според него в България битката не е кой да управлява, а кой да бъде наречен най-силната опозиция."Днес нито веднъж не споменаха на тази конференция БСП. Само ГЕРБ. Само ние сме виновни. За кое сме виновни? За 97-98% усвояване на еврофондовете и 3% ръст на икономиката", посочи Борисов.Премиерът не пропусна да отбележи, че за една година от управлението на ГЕРБ са събрани 2,8 млрд.лв приходи в хазната от НАП и митниците, а само от 1 до 20 януари постъпленията са над 200 млн.лв повече от минали януари. По думите му, финансовите и икономически показатели на държавата от години не са били толкова добри. "Ако ще ходим на избори 2 в 1, сега е моментът. Няма кой да излезе на политически дебат с нас", коментира още Борисов.

"А сме принудени ежедневно да слушаме глупости, а е много изгодно да се говори срещу ДПС. Сигурен съм, че ако и ние ги притиснем по начина, п който говорят от ДСБ - да ги изчегъртаме.Още утре ще излязат 20 000 души пред една джамия и ще пристигнат Си Ен Ен, Ал Джазира тук и световни телевизии, за да снимат денонощно. Аз съм виждал възродителния процес - в Дулово, в Каолиново, как над 1 млн. души напуснаха България. Ако НАТО и Варшавският договор тогава не бяха достатъчно силни, Косово щеше да е тука!", коментира Борисов.

Той заключи, че от ДСБ си играят с огъня, като отварят тези теми. "С Радан сме разговаряли много. Той ми знае страховете, знае ми начина на мислене", добави Борисов.

Още новини - ТУК

TNS.bg