Обезвреждане на опасно лице, бой с ножове и атрактивни хватки бяха демонстрирани на площад Централен в Пловдив. Войници от пловдивската 68-ма бригада „Специални сили“ показаха изключителни бойни умения по време на демонстрацията по случай Празника на парашутиста, който е днес. Командосите демонстрираха и концентрация и сила в сблъсъка им с тухли и керемиди.

Изключително интересната демонстрация бе извършена пред погледа на вицепремиерът Валери Симеонов. Заедно с кмета на Пловдив Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров, вицепремиерът присъства на приемането на тържествения строй и полагането на венци и цветя пред паметника на военнослужещите.

 

На 18 октомври 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа българска армия атакува изключително силно укрепен пункт на хитлеристката отбрана – хребета Стражин в Осоговската планина. Това е първото бойно сражение на подразделението и въпреки извоюваната победа и извършения пробив в немската армия, дружината дава 35 жертви, а ранените са 65. За проявения героизъм целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани със заповед на командващия Първа българска армия ген. Владимир Стойчев в „Алеята на парашутиста“ в Централните софийски гробища.