Близо 90 плажа на родното Черноморие ще останат безстопанствени през този сезон. Неохраняемите плажове са с 17 по-малко от миналата година, като според Министерството на туризма стопансиването им е важен фактор за успешен туристически сезон. 

Очакванията на са през този летен сезон са за между 5,8 и 6 млн. чуждестранни туристически посещения у нас. Така ще надградим постигнатото през миналото лято в периода юни-септември, когато страната бе посетена от 5,3 млн. чужденци и отчетохме ръст от 5,7 на сто, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи още, че българите също пътуват в страната, като през миналата година те са реализирали повече от 9 млн. нощувки в местата за настаняване. Очакваме тази тенденция да се запази, коментира още тя.

Това лято ивиците без стопани са 86, като миналата година тяхната бройка бе 103. Един от най-популярните плажове у нас – Варвара, сега е потънал в боклуци, пластмасови туби, столове изгнили електроуреди. Единствено табелата „Забранено за кучета” напомня, че плажът е имал стопанин, пише Кросс. 

Заведението е в процес на разрушаване. То се оказва незаконно, защото плажът няма стопанин и трябва да бъде премахнато. Сред неохраняемите влизат и трите екоплажа.

До дни ще станат ясни цените, които ще плащаме за чадър и шезлонг на охраняемите плажове. „И това лято всички концесионери и наематели са свободни да предлагат всякакви плажни принадлежности, но нямат право да задължават потребителя да ги ползва задължително”.

За Варвара е обявен нов търг в началото на юни. Но дори и да няма обжалване, трудно ще бъде подготвен за това лято.

Предстои обявяването на процедури за избор на концесионер на ивици, чиито договори изтичат през следващата година. Необходимо е търговете за започнат възможно най-рано, защото са продължителни и само така може да считаме, че безстопанствените ще намаляват ежегодно, каза министърът.

Относно сезона тя посочи още, че ще има засилени проверки както по плажовете, така и на местата за настаняване. Всички концесионери  и наематели могат да предлагат различни плажни принадлежности, но не могат да задължават потребителите да ги ползват и за това ще следим стриктно, отбеляза Ангелкова. Показателен факт за доброто качество на ивиците е, че тази година 13 плажа са отличени с международния сертификат за качество „Син флаг“.

В отговор на въпрос за строежа на плаж Корал министър Ангелкова заяви, че се следи всеки казус по Черноморието и министерството предприема всички действия, за да се гарантира интереса на държавата и спокойната почивка на туристите.

И трите плажа Корал, Иракли и Карадере бяха обявени за плажове за екологичен туризъм преди няколко години. Тези плажове са извадени от списъка на тези, които се отдават на концесия и под наем и са неохраняеми.

Проверки се правят и на неохраняемите и на охраняемите плажове. 

Обмисля се облекчение на режима за изграждане на къмпинги, защото в момента процедурата е доста тежка, като се изискват документи колкото за строеж на хотел.