Над 80% спад на оборотите в заведенията се наблюдава в първите два дни, след като „зеленият сертификат“ стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения. Това показват данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Спадът е пропорционален на ваксинираните българи – при 20% ваксинация, 80% спад на оборота. Такава криза в сектора не е имало през последните повече от 30 години, споделят браншовиците.

Организациите на заведенията ще се включат в протеста на обединения български бизнес, който стартира в 15 часа на 28 октомври в цялата страна под надслов "Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!".

"Въпреки че по-голяма част от бранша положи сериозни усилия и осигури персонал, който да отговаря на изискванията, клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения в България отбелязаха дори ден с НУЛА резервации. В условията на стремглаво нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, които дори не се доближават само до битовите разходи, бизнесът е обречен! Затворените обекти се увеличават с всеки изминал ден", пишат още от бизнеса.

Ето какво казаха още от СБЗ, БАЗ и БХРА:

Тоталното обезлюдяване на заведенията е следствие на заповедта, издадена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който дискриминира няколко сектора от българската икономика, като ги задължи да работят само с персонал и клиенти със „зелен сертификат“, но остави отворена по-голямата част от държавата и по този начин повечето хора не желаят да се сдобият с документа единствено, за да отидат на кафе, театър, кино или фитнес.

Използваме случая отново да опровергаем внушенията на някои от министрите, че „зеленият сертификат“ е въведен по желание на туристическия бранш. Факт е, че имаше срещи, на които ние се съгласихме да работим със „зелен сертификат“, като единствена алтернатива на локдаун. Но направихме конкретни предложения как това да се случи, за да има както здравен, така и икономически ефект. Нашите предложения бяха пренебрегнати, а начинът, по който се въведе „зеления сертификат“ ни обрича на гибел, с което няма как да сме съгласни.

Министерство на здравеопазването вече обяви, че няма да признае тестовете за антитела за издаване на „зелен сертификат“, с което оставя над 1 млн. българи извън потреблението на най-засегнатите браншове. В същото време се издава документ след първа ваксина, което е в разрез с всички Европейски практики и е прецедент за България.

Безплатните тестове за по 10 лв. започнаха да се появяват тук-там, но към момента разпространението им е бутиково и няма масов достъп до тях.

В държавната и общинска администрация, в които е една от най-големите концентрация на хора, продължава да няма COVID-19 и за там не се изисква „зелен сертификат“.

Гратисен период, за да се настрои бизнесът към новите правила не бе даден!

Липсват каквито и да било икономически мерки за подкрепа на засегнатите бизнеси и запазване работата на служителите – 0 (НУЛА).

Неясно е какво се случва с хората, за които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

Ние вече нямаме какво да губим!

Затова излизаме „Всички ЗАЕДНО!“ с колегите ни от други браншове и организации на национален протест от 15 часа на 28 октомври (четвъртък). За здраве, работа, бъдеще, сигурност!

Локации по градове:
София – Орлов мост.
Варна - сградата на Община Варна.
Пловдив - кръстовището на Чифте баня.
Бургас - пред сградата на РЗИ.
Търговище - сградата на Общината.
Казанлък - пл. Севтополис
Перник - светофара на Драгичево.
Ловеч - пред сградата на Областния съвет.
Кърджали - паметникът на Васил Левски.
Добрич - сградата РЗИ.
Русе - Кауфланд -Липник.
Кюстендил - гаров площад.
Благоевград - сградата на РЗИ.
Монтана - пред сградата на Общината.
Хасково – Областна управа
Ямбол - пред сградата на Общината.
Велинград - кръстовището при храм ”Успение Богородично”.
Стара Загора - пред Областна администрация.
Велико Търново - паметник "Майка България".
Силистра - кръстовището на "Старата автогара".
Дупница - дупнишките барикади.
Чепеларе – на пътя Пампорово – Смолян
Сливен - кръгово кръстовище “ Розова градина”.
Банско- Лукойл бензиностанцията на пътя за Гоце Делчев