След въвеждането на редица противоепидемични мерки, свързани с разпространението на COVID- 19 на територията на страната, едни от първите засегнати бяха автошколите. Още на 13 март всички учебни коли, камиони и автобуси изчезнаха от пътищата, центровете затвориха врати, а инструктурите останаха в домовете си.

С TrafficNews се свързаха представители на учебен център, които разказаха, че са претърпели огромни загуби от началото на карантината. Недоволни от сегашното положение от бранша са излезли с петиция, с която настояват да се върнат обратно на работните си места. Над 200 човека вече са се подписали онлайн, като паралелно с електронната петиция тече и хартиена такава.

„Всичко това ни поставя в изключително неблагоприятна и безизходна ситуация, която, ако продължи до месец май, обрича бизнеса ни на сигурен фалит, а семействата ни на безработица, мизерия и липса на перспектива за бъдещето. По необясними за нас причини, секторът на обученията, предоставяни от автошколите изобщо не фигурира в списъка на работодателите, имащи право да кандидатстват по мярката 60/40. За нас, като работодатели, не остава друга алтернатива освен да съкратим служителите си, на които не можем да осигурим нито работа на намалено работно време, нито дистанционна работа, нито полагащото им се трудово възнаграждение, поради пълната забрана за извършване на дейността ни”, пишат собствениците на автошколите.

Те засегнаха и още един проблем – клиентите им и техните очаквания. Инструкторите разказват, че вече на голяма част от курсистите е взето капаро, а за парите не е предоставена никаква услуга.

„Напоследък, все по- често се явяват клиенти, които, също притиснати от безпаричие, се отказват от услугите ни и претендират възстановяване на заплатените към нас суми. Това в един момент може да се окаже лавинообразно, а ние да не успеем да удовлетворим всички искания. Целият този комплекс от неблагоприятни фактори, убедително тласка всички фирми в бранша по пътя към изпадане в неплатежоспособност, и съответно обявяване в несъстоятелност, което по закон сме длъжни да поискаме от съда”, пишат още от бранша.

Инструкторите са се обединили около идеята да възвърнат нормалния ход на работата си преди изтичане срока на извънредното положение, разбира се при стриктно спазване на санитарно- хигиенните изисквания и правила за работа. Те са съгласували две предложения, които да представят пред министри, директорът на Автомобилна администрация и министъра на здравеопазването.

Едно от тях е отмяна на забраната за провеждане на теоретично и практическо обучение на кандидати за придобиване на правоспособност. Инструктурите са готови да предложат онлайн обучение на курсистите, а практическото обучение само с обучавания курсист и при носене от инструктора и от курсиста на ръкавици, маска и очила. 

Второто предложение от бранша е да се възстановят вътрешните и външни изпити. Те ще се извършват при строг контрол. В колата ще бъдат само курсистът и изпитващият, като и двамата ще са с предпазни средтва. 

„Ние искаме да спасим работните места и препитанието на хиляди хора и техните семейства! Ние искаме единствено да имаме възможност да работим работата, която обичаме и да изпълняваме ангажиментите си към нашите многобройни клиенти”, казват от бранша.