За първи път на българския пазар стъпи индийският конгломерат Mahindra. Компанията, известна с производството си на коли, трактори, яхти, части, болиди и дори на самолети, дебютира на Auto City Пловдив по време на Техническия панаир.

По време на изложението бяха представени два от най-новите и модерни автомобили на компанията - KUV100, номиниран за „Златен медал“ на Международния панаир Пловдив, и 7-местния XUV500.  И двата модела се предлагат на достъпна цена, лукс, удобства и качество, характерни за автомобили от по-висок клас.

По-късно на българския пазар ще бъдат представени и още нови попълнения в гамата на Mahindra - пикапи и SUV модели.

Mahindra e най-големият производител на трактори в света, а автомобилната гама на марката включва общо 13 модела, сред които и електромобили. Mahindra е познато име и в света на Formula Е, където се състезават електрически болиди. Нещо повече – марката е сред основоположниците на тази нова дисциплина и се включва в екологичната надпревара още от първото й издание през 2014 г.

Официален дистрибутор и партньор на индийската марка у нас е ASTRECO MOTORS, част от Astreco Holding, в който влизат и първите дилърства на бранда в България – Бултрако Моторс.

KUV100, основната премиера на марката за българския пазар, идва при нас броени месеци след европейската си премиера през април в Милано. Автомобилът е компактен градски SUV. 3,7-метровият компактен SUV се отличава с въздействащ и атрактивен дизайн, висока позиция на шофьорската седалка, просторно купе с 5 реални места. Оборудван е с 3-цилиндров 1,2-литров Euro 6 двигател.

Предаването е предно, а скоростният лост – изключително практичен. Предлага се в две нива на оборудване - K6+ и K8.

KUV100 е с 5 врати и 5 места и съчетава външността на SUV с практичността на градски автомобил – с лекота си проправя път в трафика и е лесен за паркиране.

Моделът е оригинален, с уникален за сегмента на градските SUV модели дизайн и за разлика от конкурентите си се „чувства“ отлично в градска среда.

Стайлингът на автомобила е една от печелившите му черти – добре изваяните му линии са в унисон с добре скулптурираните му „хълбоци“ и радиаторната решетка с хромирани елементи.

Други отличитални черти са опасващите контури на предните фарове и изразените калници, високата странична линия на каросерията,  интегрираният спойлер с дефлектори под задното стъкло – всички тези неща силно го отличават от конкурентите.

Характерът на истински SUV се забелязва във вертикалните линии и забележителния клиренс от 170 мм, както и в ъглите в дизайна на каросерията, които му позволяват да преодолее леки офроуд терени и неравни пътища: под приблизителен ъгъл от 20° - изкачване под ъгъл от 16.4° - потегляне под ъгъл 29°. В допълнение към спортно-практичния външен вид са двуцветните брони, широките въздуховоди, защитните зони на вратите, протекторите отзад и отпред в алуминиев цвят.

Размерите обаче са като на истински градски автомобил - 3700 мм дължина, 1727 мм и височина от 1655. Колелата са разположени в самите краища, за да се осигури по-голяма стабилност, а изключително дългата колесна база от 2385 мм осигурява невероятен за автомобил от този клас простор на интериора.

KUV100 е наличен в шест цвята, както и в двуцветни варианти: черният покрив е опция както за ниво на оборудване K6+, така и за K8. Салонът е проектиран с внимание към детайлите и е решен в двуцветно изпълнение на тапицериите. Същият дизайн е приложен към панелите на вратите за версията K8. Седалката на шофьора е регулируема по височина и на нея всеки водач ще открие идеалната си позиция. Като опция за ниво K8 е възможно да бъде поръчан и централен подлакътник между двете предни седалки. В него ще открием и практична ниша за съхранение на вещи.

Цените за KUV100 K6+ започват от 22 490 лв. с ДДС; по-оборудваният KUV100 K8 струва 24 990 лв. с ДДС.

Новия 7-местен SUV - XUV500 от Индия издига понятието за лукс в този сегмент на изключителни висоти. Моделът е първият монокок на марката и неговият вид на „масълкар“ гарантира безапосност и издръжливост. XUV500 се предлага в три нива на оборудване - W6, W8 и W10 с опции за 4x4 & 4x4.

Версията W10 идва със затъмнени стъкла, осветление в праговете на вратите с надпис XUV500, и електрически панорамен покрив със система против защипване, 18-цолови джанти от алуминиеви сплави с ефект Аnthracite diamond cut и хромирани лайстни на стъклата.

Спортният пакет съдържа агресивни цветови съчетания в оранжево и черно, бяло и черно, сребристо и черно, червено и черно, подчертани от спортни 18-цолови джанти.

Двигателят е 2,2-литров турбодизелов Euro 6 с максимална мощност 140 к.с. и максимален въртящ момент 300 Нм при 1600 - 2800 об/мин. Това осигурява изключителна динамика дори при ниски обороти и достатъчно максимална мощност при необходимост от изпреварване.

Системата Start-Stop намалява разхода на гориво и емисиите. Задейства се след 2,5 секунди престой на автомобила.

Моделът XUV500 варира в ценови диапазон между 39 и 56 хиляди лева.

Бултрако Моторс представиха за пръв път и новият кросоувър на Хонда. Стилното HR-V е с нов по-динамичен стил, но с изключителни възможности по отношение на вътрешните трансформации и удобство, съчетани с динамично пътно поведение и ефективно задвижване. HR-V предлага избор от два двигателя –отзивчивия и ефективен 1.5 I-VTEC бензинов двигател с 130 к.с. и икономичния 1.6 I-DTEC дизелов двигател с 120 к.с.

Двигателите са куплирани с 6-степенна механична трансмисия, като 1.5 I-VTEC се предлага и с безстепенна CVT автоматична трансмисия. И двата двигателя имат ECON режим и Старт-стоп система, които минимизират разхода на гориво и помагат за намаляване на емисиите на CO2 до 104 г/км.

Максималната скорост е 192 километра в час, а разходът на гориво е 5,7 градско. Автомобилът е с предно предаване, с механична шестстепенна скоростна кутия, 50 литров двигател и уникална визия.

Автомобилът се предлага в 8 цвята.

Астреко Моторс е официален представител на марката Mahindra за българския пазар. Дистрибуторската фирма е новото звено на Астреко Холдинг, компания с огромен опит в търговията, дистрибуцията и поддръжката на автомобили. Като единствен оторизиран представител на Mahindra за страната, компанията предлагат пълната гама от автомобили, на крайни клиенти чрез дилърската мрежа на Бултрако Моторс, чиито центрове и сервизи са разположени в София, Пловдив и Варна.