Арестуваният шеф на агенцията за безопасност на храните в Бургас д-р  Д-р Георги Митев е сред най-влиятелните политически играчи в морския град, научи TrafficNews

Преди три години той зарязал ДСБ заради разногласия с екслидера на партията Радан Кънев. Година по-късно станал областен председател на СДС-Бургас, а в момента е общински съветник от Реформаторския блок.  До последните президентски избори е бил областен  председател на ДСБ и получава поста в БАБХ от квотата на Блока през 2015 г.

Разривът на Митев с ДСБ настъпва по време на президентските избори през октомври 2016 г. На втория кръг на вота докторът се разграничи от заявената от тогавашния председател на ДСБ Радан Кънев позиция, че партията няма да подкрепи нито един от двамата кандидати за президент на втори тур. Митев дори написа позиция като местен и областен лидер на ДСБ, че призовава за подкрепа на втори тур за Цецка Цачева.

TrafficNews потърси за коментар лидера на СДС Румен Христов, но той не вдигна телефона си,  за да обясни какво ще предприеме партията му, която подписа споразумение с ГЕРБ за общо явяване на местните избори. Заместникът на Христов – Емил Кабаиванов, нямаше информация за случая с Митев и дори каза, че не може да се сети за него.

Митев е председател на комисията по екология в Общинския съвет в Бургас. Зам.-шефът на съвета от Реформаторския блок Станимир Апостолов също не знаеше подробности за ареста.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е от Бургас, пък каза, че има добри впечатления от Митев и служителите му от времето, когато беше вицепремиер и правеше проверки по заведенията по Черноморието.

 Д-р Митев беше доведен до работното си място в БАБХ-Бургас в 10,30 часа под цивилна охрана с пилотна кола на жандармерията, съобщи Дарик. Петима души са задържани до момента при операция на ГДБОП в Бургас. Акцията е заради разследване за корупционни действия в Областната дирекция по безопасност на храните.

 Бети Митева, съпруга на д-р Георги Митев, заяви пред Флагман, че спецагентите на ГДБОП са атакували дома им около 7:00 часа. Те настояли веднага да изведат д-р Георги Митев, показвайкти заповед за арест.

По това време обаче докторът се е намирал в болница, тъй като през последните три дни не можел да заспи от нервно напрежение. Снощи положението станало критично - сърцето му започнало да прескача, не можел да диша и бил много изпотен.

По информация на Флагман, д-р Георги Митев е бил изведен от частна болница от двама цивилни полицаи, докато са му извършвали изследвания в Спешния център на здравното заведение.

Агентите пристигнали още преди да му бъде премерено кръвното налягане. Те казали, че ще го изведат, а щом се нуждаел от бърза лекарска намеса, такава щяла да бъде осъществена на територията на държавна болница.

Изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски заяви пред Флагман, че д-р Георги Митев е докаран в Спешния център между 7:00 и 7:30 часа с искане да бъде освидетелстван, че не е в тежко състояние, което да не му позволява напускане на болничното заведение.

След това полицаите го откарали в дирекцията на ул.“Хан Аспарух“ 34.

Както TrafficNews съобщи, там акцията е започнала рано сутринта. Претърсени са кабинети, иззети са техника и документи. Сградата се охранява от жандармерия, а достъпът на външни лица е строго забранен.

 „Не съм видял никой с белезници. Няма задържани. Проверяват се документи и се събират сведения”, заяви адвокат Радостин Пенев, който също пристигна на място, но по сигнал на една от служителките на БАБХ в Бургас. Адвокатът е известен с работата си по тежки наказателни дела. „Не зная нищо. Човекът, който ме извика няма да бъде обвиняван в нищо. Не става въпрос за Георги Митев. Проверяват се документи, разпитват се служители“, коментира Пенев пред журналисти.

В същото време обаче изтече информация за петима задържани служители на БАБХ-Бургас.

 Пред Флагман съпругата на д-р Митев - Бети Митева, е споделила, че се страхува докторът да не направи инфаркт "заради доноси на човек без съвест и морал".

 "Това, което се случи тази сутрин в дома ни, последвано в болница, а сега и разпитите, които вървят в сградата на Областната дирекция по безопасност на храните(ОДБХ) е вследствие от постоянен тормоз, в който съпругът ми живее от доста време", заяви още Бети Митева.

Тя разказа, че през този месец той почти не се е прибирал у дома заради ежедневните му ангажименти из цялата Бургаска област, свързани с епидемията от чума по свинете. Вчера е бил в село Соколово, където с часове е трябвало да убеждава един дядо да предаде домашните си животни.

Отделно е трябвало час по-скоро да предаде списъци с имена на онези стопани, чийто животни са евтаназирани, за да получат компенсациите си.

"Но всичко това не му тежеше, а нещо друго, което е от доста време. Известно ми е, че от доста време бивш служител на Агенцията опитва да смачка съпруга ми с долнопробни доноси и постановки. Залети са всички възможни институции с помия. Това, което му причиниха днес, е продиктувано имено от тези доноси, на които бургаската съдебна система не обърна достатъчно внимание, въпреки настояването на съпруга ми. Ако нещо му се случи – няма да простя никога“, каза Бети Митева.

Тя работи като експерт в Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“. На нея спецпрокурорът, който показал заповед за арест й казал, че спокойно може да отиде на работа.

TrafficNews потърси коментар и от БАБХ в София. Оттам заявиха, че нямат информация защо е арестуван д-р Митев – дали е заради рекет над местни бизнесмени, или има връзка с работата му с чумата по свинете.

Преди месец началник на отдел "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" в БАБХ - Бургас беше отстранен от длъжност заради информация за неправомерно загробване на прасета в село Зидарово, където в началото на юли бе установено огнище на АЧС. Проверка обаче показа, че не е имало нарушения.

През 2017 година двама инспектори от бургаската БАБХ бяха задържани за взет подкуп от 500 лева. 

„Съдействаме на разследващите”, заявиха от БАБХ в София.

Анитимафиоти закопчаха шефа на Агенцията по храните в БургасСрещу Георги Митев имал подаден сигнал за рекет