Финансистът Мартин Заимов е бил задържан тази сутрин в района на паметника на Съветската армия, съобщи по-рано днес "24 часа".

Ето какво каза самият той.

- Г-н Заимов, вярно ли е, че днес сутринта сте бил задържан в района на Паметника на Съветската армия?

- Вярно е.

- Защо, какво правихте там?

- Опитвах се да залича лъжливия надпис, и бях задържан.

- Сам ли бяхте или с други хора?

-Аз съм част от едно сдружение, което се казва Инициатива за преместване на Паметника на Съветската армия. Знаете ли какво казва надписът на него?

- Там има три лъжи в едно изречение. Първата е, че Съветската армия ни е освободила. Тук лъжите са две. Първо не е Съветската армия, а Червената армия. Това е фактология. Съветската армия възниква след войната. Преди това се казва Червената армия и това не е за подценяване, а е свързано с еволюцията на сталинизма. Това може би не ви интересува, но има значмение за наличието или загубата на свобода. Това е първата банална лъжа.

Втората е, че ни е освободила. От 2 септември 1944 г. ние имаме радикално ново правителство на Константин Муравиев, тоест от кого се освобождаваме, имаме ново правителство, което е анти всички предишни правителства и със сигурност против Германия, защото й обявява война. Защо трябва да ни се обяви война на 7 септември или на 9 септември. Втората лъже е, че сме били освободени, не сме били.

Третата лъжа категорично е признателния български народ. Няма как да си признателен за цената, която си платил, просто това не е възможно. Дори най-вярващите комунисти, през 60 и 70 те години, ако сте ги попитали какво стана с вашата вяра, щяха да кажат въобще не е това, което си мислихме. Така че на този надпис има в едно изречение три лъжи. И най-важното, и последно, което ще кажа. Не може на едно общество и човек, ако му се смачка достойнството, да бъде същия човек. Същото важи и за обществото. Не може в центъра на столицата да има един лъжлив надпис години наред, да има политически разговор за това и той да продължава да стои.