За 72 часа е задържан индийския гражданин, заради който вчера аварийно е приземен самолет на летището в София. Той е бил на полет от Париж за Ню Делхи с авиокомпания AirFrance.

Още в началото обаче пътникът започнал да се заяжда с останалите в самолета.

„По данни на капитана той е бил отначало конфликтен с част от пътниците, при опит да бъде усмирен удря стюард. Блъскал е по капитанската кабина Получихме сигнал, че се готви извънредно кацане и веднага реагирахме. След кацането мъжът е отведен“, посочи комисар Чешмеджиев от „Гранична полиция“.

Стюардът е с лека телесна повреда. Индиецът е арестуван и срещу него са повдигнати обвинения за тежко престъпление по чл. 341а, ал. 3, а именно: „който извърши насилие спрямо лице, намиращо се на борда на въздухоплавателно средство в полет, ако деянието е от естество да застраши сигурността на това въздухоплавателно средство и не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от пет до десет години“.

 „Държал се е арогантно, осъществил е нападение на стюард и е блъскал на врата на командира на полета“, посочи наблюдаващия прокурор Илияна Кирилова.

По първоначални данни не става въпрос за пиянски инцидент, но тепърва ще се изяснява защо се е стигнало до тук. От прокуратурата ще настояват за постоянен арест.

„Още от началото на полета е буйствал и е създал проблеми на пътниците и екипажа. Още изпитваме затруднения да обясним дали е стабилен или не, но е съзнавал какво прави. Задължително ще има съдебно-психиатрична експертиза. В мястото за задържане не се държи много адекватно, но разговорите, които водим с него сочат, че разбира какво е направил. Самият той няма разумно обяснение за действията си“, посочи Ивайло Ангелов, завеждащ първи отдел в Национална следствена служба.

Всички други пътници и екипажът са отлетели, след като мъжът е бил арестуван. Те ще бъдат свидетели по делото, ще се предоставят и видео записи от самолета.

„Поведението му е застрашило самолетът да падне. Не мога нито да потвърдя за терористичен акт, нито да отрека“, посочи Ангелов.

Той обясни, че тепърва ще се изяснява дали мъжът е направил опит да разхерметизира самолета като отвори външна врата.

Процедурите при наказателното производство ще бъдат същите като за български гражданин, но задължително на мъжа трябва да бъде осигурен защитник, преводач и представител на посолството.