Стволовите клетки на български бебета ще се съхраняват в арабска тъканна банка. Това е съобщил пред родители д-р Асен Пачеджиев, шеф на „Крио Център България” – клон на „Крио Сейв”, с когото 7500 български семейства са сключили договори за съхранение на генетичен материал от пъпна връв и кръв.

Пробите са прехвърлени в Полша след като банката -майка фалира и около нея има куп скандали. 

„Д-р Пачеджиев ни посъветва да не бързаме да сключваме договор с тъканната банка в Полша, тъй като цялата база данни е при арабите и всички контейнери ще бъдат прехвърлени за съхранение в Дубай”. Това съобщи пред TrafficNews една от майките, която е в групата, заминаваща за Варшава за среща с шефовете на РBKM (Polski Bank Komorek Macierzystych), част от Famicord Group -петата най-голяма клетъчна биобанка в света.

TrafficNews потърси д-р Пачеджиев за коментар, но той не отговори на обаждането. Както е известно на всички, които са се опитвали да се свържат с него, докторът трудно си вдига телефона.

След като не са успели да открият надеждна информация къде точно са пробите, дадени на „Крио Център България”, десетина родители заедно с адвокат, журналисти и криобиолог ще бъдат във Вършава на 13 и 14 ноември, за да търсят на място контейнерите със стволови клетки от своите бебета.

TrafficNews вече ви разказа историята на Десислава и нейната битка с хаоса, който цари след прекратяването на дейността на „Крио Сейв” и „Крио Център България” у нас и преместването на генетичния материал в Полша. Макар че „Крио Сейв” е в банкрут, тя не е заличена от регистрите.

Студио Х със стволови клетки на 7500 наши бебета: Майки ги търсят от Полша до ПортугалияХаос в контейнерите след закриването на тъканна банка, не знаят коя проба на кое семейство е

На родителите е обяснено, че пробите ще се съхраняват в РВКМ пет години, въпреки че те са сключили договори с и „Крио Център България” за 20 или за 25 години.

В момента „Фамикорд” няма юридически отношения със семействата.

Затова те са готови да сключат 5-годишни договори, като това ще им струва по 98 евро на година. Полската банка е готова да съхранява пробите 20 или 25 г., колкото са контрактите с „Крио сейв”, е казал на Десислава д-р Якуб Баран, шеф на полската банка.

Якуб Баран

Той е обяснил и защо в досиетата за 2018 и 2019 г. липсва информация за направени серологични изследвания на майчината кръв за хепатит, сифилис и ХИВ, за което съобщи  д-р Евелина Цветкова от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. Тя каза, че заради липсата на тази информация, пробите са под карантина, а лицензът на „Крио Център България” ще бъде отнет.

Според д-р Баран, майчината кръв е пращана в лаборатория, за да бъде тествана. Но тъй като „Крио Сейв” не е плащала за иследванията, от лабораторията не са дали резултатите. За освобождаването им ще трябва да си платят семействата, което ще им струва по 60-70 евро. Въпреки че тази процедура по принцип влиза в общата сума от 6500 лева, която родителите плащат за съхранението на пробите.

Майките се питат защо след като „Крио Сейв” е знаела още през 2018 г., че няма да може да изпълнява задълженията си в следващите 20-25 г., е продължавала да сключва нови договори за съхранение на стволови клетки. Това е правил и българският клон начело с д-р Пачеджиев до март 2019 г.

Родителите са притеснени и дали пробите са запазени при толкова премествания, като това в Полша е третото поред. От „Фамикорд” уверяват, че са застраховали транспортирането. Проблемът обаче е, че има множество контейнери само с номера без имена и обратното – налице е името на семейството, но не и под кой номер се води.

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" все още не е отменила разрешението за дейност на тъканната банка, макар че шефът й Асен Пачеджиев поиска това преди няколко месеца.

Ако „Крио Център България” остане без лиценз,  тя вече няма да може да бъде проверявана и санкционирана от агенцията. Дружеството е със запорирани сметки, тъй като НАП търси от него над 2.6 млн. лв. ДДС, а по казуса има висящо съдебно дело.

В България 11 тъканни банки се занимават със стволови клетки от пъпна връв, като 6 от тях съхраняват биологичен материал в България, а 5 - в страни от Европейския съюз.

„Медицински надзор” започна извънредни проверки, които иначе са през 2 години. Очаква се резултатите да бъдат обявени до 10 дни.

У нас има и Националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък, която се намира в клиниката по Клинична имунология към университетската Александровска болница. Генетичният материал се съхранява напълно безплатно. В момента там има над 1500 проби, съобщиха за TrafficNews от болницата.  

Банката е включена в международен регистър, за да може да участва в донорски ситуации. Клиниката по Клинична имунология притежава сертификати за качеството на изследванията от международни системи за междулабораторен контрол (INSTAND, NEQAS, Eurotransplant, Balkan EPT, СЕТ), ISO, както и от националната система за ВОК по имунология. Акредититана е от Евпопейската федерация по имуногенетика (EFI) от 1998 г.

Може би повече хора, които искат да съхранят стволови клетки за бъдещето, ще се замислят над този факт след скандалите около "Крио Сейв".