Започват да се провеждат масови тестове за COVID-19 сред българското население. Това сподели министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, докато пътуваше към град Банско, заедно с премиера Бойко Борисов. Той изтъкна, че към момента са налични 20 000 PCR теста, като се очакват и още дарения. 

Борисов и Ананиев посетиха болницата в Банско, където към момента има общо 700 теста. 

"Имат дрехи, предпазни средства, работят си в максимален обем, да тестват и Банско и Разлог", заяви премиерът пред журналисти. Той отново припомни статистиката от Европейския медицински център, според която България е на последно място по смъртност. 

По време на изявлението на стана ясно, че към момента в дарителската сметка на Министерството на здравеопазването са постъпили 4 милиона лева. Те ще бъдат използвани за закупуване на още тестове и защитни средства, каза министър Ананиев.

"Господ иска от нас да ви запазя живи и здрави. Само да оживеем, после ще решим всичко. И аз можех да ги лъжа българите, на две седмици, че остават още две, но нека си кажеме истината", коментира Борисов, намеквайки за поведението на други европейски лидери. 

Премиерът показа данни: Имаме най-ниска заболеваемост в целия ЕС на 100 000 душиНа трето място сме по най-малка смъртност след Словакия и Латвия

Борисов отговори и на запитване дали курсантите, които в момента са в редиците на МВР, ще получат заплащане. 

"Аз когато бях курсант в Симеоново, всяка година ходих на безплатна бригада. Не си спомням някой нещо да ни е платил. А и ние работим без заплата в момента, нали", каза той.

Преди да завърши визитата на Борисов, поситетелите и техните посрещачи аплодираха лекари и полицаи.