Антикорупционният фонд е сезирал Европейската прокуратура по сигнал, че през 2020 г. Здравното министерство е закупило дефектни китайски маски и лекарства и ги е раздало на медиците на първа линия в битката с COVID-19.

С постановление на СГП от 13.08.2021 г. сигналът на АКФ беше препратен по компетентност към Специализираната прокуратура, но до момента няма информация тя да е предприела каквито и да е действия ,се казва в съобщението на фонда.

В края на юни служебният министър за здравеопазването Стойчо Кацаров също сигнализира Прокуратурата за нарушения на министър Кирил Ананиев при сключването на договори с Китай за доставка на лекарствени продукти, лични предпазни средства и медицинска апаратура. В края на август 2021 г. министър Кацаров съобщи, че Прокуратурата на Република България е предала сигнала му на Европейската прокуратура. В съобщението на МЗ се посочва, че прокуратурата е предала материалите, описващи нарушенията по случая, „по компетентност на Европейската прокуратура“.

„От това съобщение става ясно, че българската прокуратура е преценила, че въпросът дали министърът на здравеопазването е нарушил закона, сключвайки неизгодни договори с Китай, е извън нейната компетентност, заявява София Желева, правен експерт на Антикорупционния фонд.

„Поради това АКФ подготви цялата събрана от нас информация и документация по казусите за компрометираните китайските маски и лекарства и я предостави на Европейската прокуратура. Случаят е от компетентността на Европейската прокуратура, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране. Освен финансовите интереси на Съюза, застрашено или накърнено е било и здравето на европейски граждани – медици и пациенти“, твърдят още от фонда.