Водещият световен производител на осветителни уреди Osram започна изграждането на първия си завод в Източна Европа край Пловдив, предаде репортер на TNS.bg. Ръководителите на дружеството, икономическият министър Божидар Лукарски и кметовете на Пловдив и „Марица” Иван Тотев и Димитър Иванов направиха първа копка на терена. Германската компания ще строи обект върху терен от над 30 декара в Тракия икономическа зона, а разгънатата застроена площ ще е близо 16 000 квадрата.

Новият завод край Пловдив се очаква да заработи през 2017 година, а в завода ще се наемат 900 души. От които 150 административен и 750 производствен персонал.

Osram e вторият най-голям производител на осветителни тела в света. Компанията е оценена на 5,6 милиарда евро. Портфолиото на дружеството обхваща цялата верига от компоненти за електронни съоръжения, контрол, както и цялостни осветителни тела, системи за управление на светлината и осветителни решения. В групата работят около 33 100 служители в 120 страни по света.

Инвестицията в Пловдив е на стойност от близо 45 милиона евро, като завода в Пловдив ще е част от дигиталното звено в компанията. Той ще произвежда осветителни тела, платки и електронни компоненти за LED системи.

Още новини четете ТУК

TNS.bg