Туризмът в момента на практика не работи и не е ясно колко дълго ще продължи кризата в сектора заради коронавируса. Това каза пред БТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

По данни на министерството в момента в цялата страна в регистрираните места за настаняване нощуват 1025 човека, което е под 1% от обичайния брой на туристи по това време.

Голяма част от полетите са спрени, а единствените неотменени резервации засега са за юли и август. Нови записвания няма.

Заетите в сектора са изправени пред голямо изпитание – в писмо 74 туроператорски фирми посочват, че се заплашени от фалит.

„В Закона за извънредното положение се казва, че всички срокове, свързани с различни задължения, спират да текат и започват да действат един месец след прекратяването на извънредното положение“, разясни Ангелкова.

Заради хаоса с предплатените пакетни пътувания беше създадена схема за ваучери със срок 24 месеца. Според директивата на ЕК обаче никой туроператор не може да задължи клиента да приеме този ваучер, ако той не желае.

Така на практика туристите, чиито резервации не са се осъществили, имат три опции – възможност за ваучер, пренасочване на пътуването или възстановяване на сумата.

Ангелкова от своя страна призова клиентите за солидарност към заетите в бранша в трудния момент.

От думите на министъра на туризма стана ясно още, че усилията тази година ще са насочени към вътрешния пазар: „Към момента ни е трудно да прогнозираме дали ще има изобщо летен сезон. Обсъждаме с колегите различни варианти – кризисна рекламна, стратегия и краткосрочни мерки, насочени към запазване на летния сезон. Да се фокусираме върху вътрешния пазар на първо място и към съседите“.

Преди кризата очакванията за летния сезон са били за ръст до 10% спрямо 2019 г. А въпреки прекъснатия зимен сезон, за периода декември – януари е отчетен ръст от 11,9% спрямо същия период на миналата година, посочи още министърът на туризма.