24-годишен студент от Варна създаде релефна карта на Морската градина

Иновативният проект има за цел да насочи и запознае граждани със значимите обекти в парка

Варна 29.07.2019 19:30 2617 1
24-годишен студент от Варна създаде релефна карта на Морската градина

24-годишният Кристиян Георгиев, който е студент от Варненския свободен университет, създаде релефна карта на Морската градина. В 3D картата той е включил 28 обекта - исторически и архитектурни паметници на морската ни столица. 

В събота картата бе поставена на главния вход на парка пред погледа на над 150 човека, които дойдоха, за да благодарят лично на младото момче.

Пред TrafficNews Кристиян разказа, че картата е предвидена и за хора в неравностойно положение, които чрез допир ще могат да добият представа за терена.

"На самото откриване поканих хора в неравностойно положение. Това беше един вид като тест за мен дали самата работа е свършена както трябва. След откриването незряща жена ми сподели, че преди това е можела да вижда и има спомени за Морската градина. След самото разглеждане на картата тя е видяла отново парка, което ме накара да се почувствам истински щастлив", каза още пред екипа ни варненецът. 

Той получава помощ от много хора. Общината и университетът също подкрепят идеята му. Картата е била готова още през септември 2018-та, но след направата й изчаквали за съгласуване от НИНКН и останалите административни процедури в града релефната карта вече краси входа на Морската градина във Варна.

За да се изработят моделите в 3D вариант му помага дигиталният артист Калоян Василев. Двамата са се запознали случайно покрай техен общ приятел. Дигиталният артист веднага е приел идеята за картата и след успеха са си обещали да продължат да работят заедно. 

"Това беше само началото. Този проект е първата стъпка публично аз да изявя моето мнение за наболели теми в нашия град, за да започнем да градим нагоре и да поддържаме самия парк", каза още пред TrafficNews Кристиян Георгиев. 

Изпрати новина