Имам достатъчно документални основания, че ръководителят на Софийска районна прокуратура в оставка Невена Зартова лично е допринесла Мартин Божанов да придобие демоничния образ чрез осигуряване на прокурорски чадър над него, както и чадър от службите.

Това заяви съдия Владислава Цариградска по време на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса.

Малко преди това съдия Цариградска отказа да седне до Зартова - професионалната й етика като магистрат не й позволявал да седне до колегата си Зартова. "Надявам се да уважите това мое желание. Ако не уважите, е възможно да не допринеса за вашия дебат", каза съдийката. И гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис също отказа да стои до прокурор Зартова.

Цариградска обясни, че срещу нея е започнала организирана атака с медийни публикации и предупреждения, че ще бъде свалена, ако не удовлетвори исканията на вече покойния Мартин Божанов - Нотариуса. От съдия Цариградска не се искал конкретен резултат, а да се отведе от дело, в което самият Нотариус участвал. На нея ѝ била назначена физическа охрана. До май месец 2023 г. за МВР и по-специално прокуратурата нямало извършени престъпления срещу нея.

"Аз съм била контролирана неправомерно с тайни способи", сподели съдия Цариградска.

Тя посочи, че Нотариуса, Пепи Еврото и държавният инструментариум разполага с най-съкровените тайни на всички около нас. Съдия Цариградска е готова с предложения какво може да се направи, за да се ликвидира "адската машина на държавния инструментариум", както се изрази тя.

Съдия Цариградска поиска да се изисква от Сметната палата вече готовия доклад за КТБ, чрез който може да се проследят паричните потоци, ходили към публични фигури и определени медии. Тя настоя да се изследват и вредите от закритото специализирано наказателно правосъдие в 3 насоки: веществени доказателства по казуса "Осемте джуджета", какво се е случвало с мерките за неотклонение на определи хора, уличени в тежки престъпления и имало ли е внасяне на обвинителни актове, както и специалните разузнавателни средства, които не са се използвали само срещу магистрати.

"Кажете на Цариградска, че ако не млъкне, мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на някой язовир". Тази заплаха към нея цитира в парламентарната комисия за Нотариуса съдия Владислава Цариградска. Тя е получена по електронната поща на Окръжния съд в Плевен в сряда.

"Мартин Божанов е мъртъв от 31 януари. Кой ме заплашва и иска да мълча? Тук преди мен трябваше да е Борислав Сарафов и да каже за бездействието по досъдебното производство срещу Божанов. Бъдете сигурни, че не искате да сте на мое място", каза съдия Цариградска.

На въпрос от Мирослав Иванов от ПП дали Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов са съпричастни към дейността на Нотариуса, тя отговори, ч есъс сигурност са имали интерес от похлупак върху случая. Тя припомни, че Сарафов е признал пред ВСС на 6 юли, че в прокуратурата при Гешев са се писали материали до определени медии, след което са се образували разследвания. Самата тя посочи няколко публикации, с които са я атакували.

"Дирекция "Публична комуникация" в прокуратурата се ръководи от Веселин Иванов, който написа докладна, въз основа на която беше подаден първия сигнал срещу Сарафов, разгледан от съдия Талева като ад хок прокурор. Той е сигнализирал срещу Сарафов, но продължава да оглавява службата в прокуратурата. Той ми отправи предуперждение, че трябва да се кротна.