Обявените за опасни "перки" по столичната улица "Граф Игнатиев" остават там за неопределено време. Никой в Столична община засега не може да каже кога ще започне обещания демонтаж на ограничителите.

TrafficNews  направи 7 безуспешни опита да се свърже със зам.-кмета Дончо Барбалов, който според столичния кмет Йорданка Фандъкова пряко отговаря за сроковете за подмяна на въпросните съоръжения. Екипът ни искаше да получи информация и за цената на старите и новите ограничители.

В крайна сметка от пресцентъра на Столична община пратиха писмен отговор, който не дава никаква конкретна информация, кога "перките" ще бъдат демонтирани и заменени с чугунени колчета.  

"На 9 април Общинският експертен съвет по устройство на територията /ОЕСУТ/ е одобрил подмяната на ограничителите по ул. "Граф Игнатиев" с нови от тип "Болард", които да са от чугун и с височина 60 см. Проектантът изработи проект с конкретните места, на които да бъдат поставени новите ограничители.

На 23 април на свое заседание Постоянната комисия по транспорт, организация и безопасност на движение при СО прие предложението на ОЕСУТ и проекта за местата, на които да бъдат поставени. Изработва се проект от проектанта, след което следва доставка и монтаж", пише в съобщението от "Московска" 33. 

Срокът на описаните процедури обаче не е ясен, което означава, че столичани и гостите на града ще продължат да се спъват в "перките".  Припомняме, че вече има няколко огласени случая на пострадали граждани, станали жертва на ограничителите със странна форма, оказали се твърде опасни за здравето на минувачите, вместо да гарантират тяхната безопасност.

Миналата седмица една "перка" извади от строя и линейка. В същото време от градската управа уверяват, че безопасността на хората е техен приоритет. Това беше обявено и по време на проведеното на открито заседание на Експертния съвет , който се събра през микрофони и камери на "Графа", за да избере най-подходящия им заместител. 

Сред най-вероятните причини да се забави смяната на ограничителите е затруднението да се извърши поредна промяна по първоначалания проект, дело на архитектурното бюро А.Д.А., одобрен от експертно жури още през 2014-та година, както кметът Фандъкова напомни. 

"Перките" на "Графа" отплуваха под пороя, сменят ги чугунени колчетаЕкспертите взеха трудното решение след заседание на терен