Под поройния дъжд и насред ремонтиращата се улица "Граф Игнатиев" дузина експерти решиха съдбата на прочутите "перки на акули", които стърчаха досега пред трамвайните релси. Те ще бъдат заменени  с чугунени боларди - колчета под формата на конуси. До това становище стигнаха членовете на експертния съвет към Направление по архитектура и градоустройство в Столична община.

Трудното решение бе взето след обстоен оглед на терент. По време на заседанието на открито бяха поканени и медиите, за да се уверят, че общинарите работят усилено и дори пороят не може да ги спре.

След няколко изказвания, от които стана ясно, че почти нищо не е ясно около поредната промяна в проекта на „Графа”, членовете на съвета приключиха работата си в сградата на НАГ и решиха, че окончателният вариант за ограничители по дългата софийска улица ще са чугунените боларди.

В отговор на въпрос на TrafficNews.bg зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обясни, че поредната смяна на ограничителите ще бъде платена през проекта – т.е. с европейското финансиране и от бюджета на Столичната община. Колко ще струват новите боларди, не се знае, но не е ясно и колко са стрували големите и малките перки до момента.

Главният архитект Здравко Здравков пък не се нае да отговори по коя алинея от чл. 154 от Закона за устройство на територията минават промените по „Графа” и не даде еднозначен отговор дали поредната смяна на ограничители е съществено или несъществено отклонение от инвестиционния проект, макар досега вече да е имало редица отклонения.

Не стана ясно и дали проектантите - арх. Иво Пантелеев и арх. Методиева са съгласни с промяната на изгледа по "Графа".

Чугунените боларди са поредният еклектичен елемент, който трябва да пази софиянци и гостите на града да не попаднат под тролеите, трамваите или автомобилите в столицата.

.