Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че към момента е прекратена обществената поръчка за площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново по "технически причини".

"Разпоредил съм преглед на документацията им", посочи той в парламента.

Министърът обяви, че въпросните площадки се финансират изцяло с европейски средства, със 160 млн. евро.

"Ако не ги изгради, България рискува да загуби финансирането и да не е готова в случай на криза", посочи той.

За пореден път МВР шефът обяви, че трите площадки няма категорично да са бежански центрова.

"Те имат за цел при мигрантска криза хората да не се придвижват свободно из страната, а да бъдат концентрирани там, където службите да могат да си свършат работата", поясни той.

"Искам отново да информирам, че не става въпрос за бежански центрове, в които да бъдат връщани мигранти от Западна Европа, а площадки, които да са готови за всяка криза, не само за криза с бежанци, и за криза с местно население, което трябва да бъде настанявано някъде при природни бедствия и т.н.", обясни Младен Маринов.

В средата на март в медийното пространство плъзна новината, че с 8 млн. лева МВР гради селища за мигранти в Елхово, Любимец, Малко Търново.

Тогава стана ясно, че кметовете на въпросните селища не знаят за тези намерения на вътрешното ведомство, а хората там не са запознати и недоволстват.

Впоследствия зам.-министър Красимир Ципов настоя, че това няма да са бежански центрове, а площадки, тъй като към момента МВР имало само два дома за настаняване на мигранти – в Бусманци и Любимец, които са с капацитет от 700 места. Останалото било под контрола на Държавната агенция за бежанците.

"Военните конфликти продължават и никой не може да даде гаранция дали няма да има нова мигрантска вълна. В Турция има над 3 млн. мигранти. България трябва да има готовност във всеки един момент", настоя тогава той.

Теренът, на който ще се строи центърът в Любимец. Снимка: БГНЕС

България няма да строи мигрантски селища, а 3 площадки за… извънредни ситуации!Парите за тях идват по еврофондове, поискани още през 2016 г., обясниха от МВР

С 8 млн. МВР гради селища за мигранти в Елхово, Любимец, Малко Търново…Кметовете им не знаят за тези намерения, но обществените поръчки вече са в ход