Селище за 280 души в Малко Търново и за над 1600 – в Елхово ще се изгражда, става ясно от поръчка, обявена от МВР.

Най-вероятно това ще са лагери за мигранти, тъй като и финансирането е европейско – от фонд "Убежище, миграция и интеграция", съобщии БНР.

Над 8 милиона ще бъдат вложени в площадки за разполагане на контейнери в Малко Търново, в Елхово и в Любимец.

Бъдещият лагер в Малко Търново ще се намира на ул. "Княз Борис I" 54. Той трябва да е за до 280 души на територия от 7,5 дка. Предвидено е обектите да са с монолитни огради, буферна зона, КПП, вътрешни огради, охранителни системи. Ще се изграждат контейнери за раздаване на храна, административни, за временно настаняване и санитарно-битови – бани и тоалетни.

В Елхово селището ще е на територията на Регионалната дирекция на Гранична полиция. То ще е далеч по-голямо, на територия около 27 дка, за 1632 души, става ясно от обществената поръчка, която е обявена преди няколко дни.

Кметовете на Малко Търново и Елхово не са запознати с плановете на МВР. Градоначалникът на Малко Търново Илиян Янчев е в болнични и извън страната и обеща да провери информацията.

Кметът на Елхово Петър Киров отказа коментар и поясни, че на дневен ред е подготовката за празника на града.

По официални данни българските бежански лагери са почти празни, защото никой не иска да остане за постоянно. Има риск обаче транзитно преминалите десетки хиляди мигранти да бъдат връщани от западните държави, защото за първи път са пресекли границата на ЕС, именно през територията на България.