Поне половината от инвалидните пенсии у нас са фалшиви. Това е разкрило разследване на прокуратурата, което е започнало преди месец, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. по време на брифинг във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК.

Според Гешев съществуват определени тенденции и процеси в държавата, включително и с наказателно-правен аспект, които способстват парите от НОИ и НЗОК да отиват не към нуждаещите се инвалиди и болни лица, а към хора, които не би следвало да получават финансиране от тези две институции.

Той уточни, че от премиера Бойко Борисов и от главния прокурор Сотир Цацаров е възложено да се извърши анализ, както и да се задействат механизмите, с които разполагат прокуратурата и МВР за наказателно-правен анализ, извършване на проверки и образуване на досъдебни производства за документни престъпления.

„След извършен анализ бяха събрани почти всички производства последните 4-5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии основно с неистински документи“, допълни Гешев. По думите му в определени региони се е установило, че процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии на конкретния регион. Той даде пример, че най-големият процент е в Силистра – 28,6% от всички пенсии в област Силистра, Разград – над 18%, Перник 16,97%. „В резултат на този анализ на риска бяха предприети действия с МВР във взаимодействие със съответните окръжни и районни прокуратури и започнаха проверки, на някои места и досъдебни производство“, заяви още Гешев.

„Предстои извършване на такава дейност в останалите областни градове, където процентите на тези инвалидни пенсии са по-ниски“, каза той и обясни, че при проведени разпити на стотици лица през този един месец и активно последните две седмици, като начало впечатлението е, че голям процент от лицата не знаят от какво са болни. Сред най-драстичните примери е за жена, които според решенията на ТЕЛК е с 93% слепота, но пък работи като шивачка.

При започналите проверки се оказало, че половината от разпитваните хора, не знаят от какво са болни и как се минава през ТЕЛК  

1,7 млрд. лева на година дава държавата за хора, които са освидетелствани от ТЕЛК, че имат някаква степен на инвалидност. Някои от тях получават по 930 лева помощи на месец. 230 000 души пък получават безплатни винетки като инвалиди.
В момента съществува организирана система за измами, в която има посредници, които получават от 600 до 2500 лева, за да уреждат такива документи на мними болни.

Често те получават документи за инвалиди без изобщо да ходят на прегледи, като най-често от измамата се възползват роми.
В схемата участват бивши кметове, предстои да бъдат повдигнат обвинения на хора, които са част от мрежата посредници. Намерени са хиляди документи в един от участниците схемата в село до Силистра, където е замесена бивша кметица.

Ако бъде доказано престъпление, отговорност ще носят хората с издадени такива документи, посредниците, както и медицинските лица, издали подобни становища, обясни Гешев.
Засега няма арестувани, но се очаква до няколко дни да бъдат привлечени към наказателна отговорност.