Софийската градска прокуратура (СГП) внесе протест срещу определението на Софийския градски съд от днес, с което е уважена молбата за условно предсрочно освобождаване на Цветан Пъков от Панагюрище, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Пъков е осъден на 4 години лишаване от свобода за причинена от него по непредпазливост смърт при пътно-транспортно произшествие. Деянието е извършено на 14 април 2015г. в Панагюрище и при него загина на място 6-годишно дете. Към момента Цветан Пъков е изтърпял малко над 3 години и 6 месеца от наложеното му наказание.

Според представителя на Софийска градска прокуратура, участвал в съдебното заседание, към настоящия момент целите на наложеното наказание не са изпълнени.

По-рано днес 32-ри състав на Софийския градски съд разреши Пъков да излезе на свобода 5 месеца и 21 дни преди да приключи наказанието му. Съдията, взел това решение – Десислав Любомиров, се мотивира с доклад на администрацията в затвора в Казичене, че Пъков се е поправил, многократно е награждаван и никога не е наказван. Не бе уважена молбата на адвокатите му да отпадне и забраната за 7 години да управлява автомобил. Пред магистратите осъденият бизнесмен заяви, че съжалявал и ако можел да върне времето назад, щял да предотврати инцидента.

Предстои казусът да бъде гледан отново от Софийския апелативен съд.