Престъпна небрежност е била проявена при бягството на двамата рецидивисти от Софийския затвор, а кадрите от охранителните камери са били шокиращи. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева.  В рамките на минута и половина от Софийския затвор въоръжено лице, през главния вход с физическо прикосновение с пост номер едно, съборен на земята, произведен изстрел - няма нещо, което да не е шокиращо в този случай, категорична беше Цачева пред журналисти в парламента.

Тя описа като "действително тежко" положението на работещите в местата за лишаване от свобода, тъй като само пост номер едно, който е непосредствено до външния вход на бариерата, е въоръжен, останалите, съгласно правилата, не могат да носят никакви помощни средства, дори палки. Бягството става след предаването на вещи, които са заявени предварително, и няма личен контакт с посетители на свиждане, разясни Цачева. Пратката е получена от служители на затвора, които, след преглед, са я предали. Предватрително Пелов е заявил електронна игра "Тетрис", в такъв вид те не са забранени, уточни министърът. Колев пък е поискал бързоварче.

„Необяснимо е как при режима, правилата, заповедите за разрешени вещи, затворниците са се оказали с оръжие. Особено Пелов, който е с огнестрелно оръжие“, посочи тя и потвърди, че е била изненадана от това, което е видяла на записа, пише vesti.bg.

Двамата въоръжени рецидивисти Радослав Колев и Владимир Пелов избягаха от Централния софийски затвор във вторник. На другия ден стана ясно, че хигиенистка в затвора е единствената, която се е опитала да спре двамата избягали престъпници, факт, който министърът на вътрешните работи Валентин Радев отрече. Освен това министърът на правосъдието Цецка Цачева и Валентин Радев обясниха в парламента, че две министерства – на вътрешните работи и на правосъдието са знаели, че Владимир Пелов Стефанов, се е готвел да избяга още преди повече от година.

Владимир Пелов Стефанов излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година, уличен е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият син беше арестуван по подозрение, че му е помогнал, но след това - освободен. 27-годишният Радослав Колев излежава присъда от 26 години за убийство по особено жесток начин на служител на НАП заради сексуална закачка.