Става въпрос за досъдебно производство. Таза започна брифингът на Специализираната прокуратура за задържането на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева. Разследването за корупционни престъпления се извършва съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Кметът Десислава Иванчева беше арестувана вчера, след акция продължила близо 10 часа. Производството е станало под надзора и наблюдението на спец.прокуратура. Досъдебното производство е образувано февруари, като проверката по него е извършена от прокурор още през януари. На по късен етап са събрани доказателства.

Досъдебното производство касае множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община "Младост". Това каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Иван Гешев. Това, което ще изложим днес, няма да бъдат класификации дали някой е виновен, ние ще изложим факти. Дали някой е виновен или не, ще реши българският съд, каза Гешев. Става въпрос за многобройни сигнали от различен характер, касаещи дейността на община "Младост" и в частност на кмета.

В хода на това досъдебно поризводство, колегите от отдел "Антикорупция" събраха информация защо едно лице, което е да кажем строителен предприемач, извършващ действия в район "Младост", човек, който дълго е живял в чужбина и няма нагласата и манталитета на някои български особености. Този човек е със съвсем различно мислене. Предмет на досъдебното производство е, бих употребил термина - изнудване. Върху лицето е упражнен натиск, за да плати една сериозна сума.

Той не е от този тип хора, които се поддават на такъв тип натиск. Свързал се е с колегите от "Антикорупция", дадена ни беше тази информация, той беше разпитан. За нас не беше новост, защото имахме и други сигнали за подобен подход от тази община, каза Гешев.

Под маската на това, че ние се борим за правата на хората, в крайна сметка се оказа, че се преследват чисто лични интереси. Начинът обикновено е следният: с години се бавят определи преписки и не се решават определени проблеми, с определи цели. При претърсването на кабинета на Иванчева бяха намерени стотици преписки, които седят в кабинета й. Мястото им не е там. Те са бавени, казвано е, че са изгубени, заяви прокурорът.

Голяма част от хората, предпочитаха да не заявяват писмено, че са принуждавани. По този начин се стига дотам, че се спират инвеститори клас А, които не могат да осъществят законно работата си - това за мен е изнудване, в житейския смисъл на думата, каза Гешев, цитиран от 24 часа. Това е стандартен подход в тази община В дома на кметицата също бяха намерени такива преписки Освен, че се иска застрояване, се иска и тези дейности да бъдат извършени от една конкретна фирма. Предполагам, че фирмата, към която са насочвани, е с големи възможности, затова кметицата ги е пренасочвала към нея.