Десет души са задържани при днешната акция на спецпрокуратурата във "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топоаз Мел" ООД, утре се очаква да бъдат повдигнати обвинения и тогава ще бъдат обявени имената им. Това съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

На въпрос дали сред тях е бизнесменът Миню Стайков, Гешев заяви: „Няма да цитирам имена, най-вероятно да”.

Прокуратурата разследва “Винпром Карнобат“ за пране на париОще две фирми също са под прицел

Гешев каза, че се събират доказателства за това как са се изпирали парите от незаконната фабрика на цигари, която службите разкриха преди два месеца в Карнобат. По думите му това е ставало чрез десетки фирми и в момента се изземват документи от управителите, за да се намерят доказателства.

Oбразувано e досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари. Извършват се претърсвания, изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели. Към този момент обвиняеми няма.

Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г. Според спецпрокуратурата реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци”.

Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009 г.  – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Гешев заяви, че разследването срещу собствениците на Винпром Карнобат няма връзка с текущото разследване срещу хотелиерската фамилия Арабаджиеви, срещу които също тече разследване на пране на пари. "Различен е предметът на разследване и периодът", каза Гешев. Синът на алкохолният бос - Стайко Стайков и дъщерята на Арабаджиеви - Александра през 2011 г. минаха под венчило, но тази година през май се разделиха окончателно. 

10 милиона лева в брой и луксозен автопарк иззеха от имотите на Арабаджиеви СНИМКИ и ВИДЕОШестима са с обвинения

През 2013 година, два месеца след операция "Захарно петле" Стайко Стайков се  предаде на прокуратурата. Той бе издирван близо два месеца заради организиране на схема за източване на ДДС чрез внос на захарни изделия, като нанесената щета на държавата е около 2,5 млн. лв. 

Под ръководството на Специализираната прокуратура на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.