Години изплащане на месечен наем или инвестиция в собствено жилище, взето с кредит? Едно от по-трудните решения, които млади хора или семейства с желание за установяване и самостоятелен живот трябва да вземат. И в двата случая трябва да бъде предвиден регулярен месечен разход – наем или вноска, който през последните години нямат съществена разлика по стойност.

Преди всички трябва да вземем предвид, че през последните две години статистиките чупят рекорди за скок в цените на жилища. Съвсем естествено и очаквано - наред със сумите за покупка, пораснаха и тези за наемни домове. Те обаче малко по-плавно.

TrafficNews вече ви разказа какво се случва с пазара на имоти на местно и национално ниво, при който единственото постоянно нещо е ръстът на цените. Нека погледнем как се движи кривата в Европа и съюза.

Пазарът в Пловдив е залят от новообзаведени кутийки от по 50-60 кв.м., наемите от 700 лева нагореВ центъра цените на семейни жилища започват от 1500 лева

В краткосрочен план наемите и цените на жилищата в ЕС продължиха да се повишават през третото тримесечие на изминалата 2022г., като са се повишиха съответно с 2,1% и 7,4% в сравнение със същия период на 2021 г..

Нека обаче погледнем какво се случи през изминалото десетилетие, като за сравнение ползваме цените през 2010 г. (когато започнаха плахи стъпки за възстановяване след световния финансов крах от 2008г.) и 2022 г. (когато ЕС излиза от коронавирусната криза, но на хоризонта се появи война).  

За 12 години движението на цените следва неравномерна крива, от която личи постоянен, но плавен ръст на наеми, срещу колеблив спад и рязко покачване на цени за покупки на жилища. Тази информация сочат данни, събирани от Евростат.

Къщите за милионери в Пловдив: От 500 000 до 1,3 милиона евро за дом

Всичко вървеше със сравнително балансиран темп между 2010 г. и второто тримесечие на 2011 г. След това тримесечие обаче цените на жилищата и наемите се развиха по различен начин.

Средната цена на квартирата в ЕС е нараснала от 100 процентни пункта до 120п.п., като за тези 12 години не се наблюдава дори моментен спад. Що се касае до цената, която европейците трябва да платят за собствено жилище обаче картината е друга. През 2013-2015 година се наблюдава поевтиняване, макар и скромно. Така от 100 п.п. цените стигат до 95п.п. От 2016 нататък ръстът е категоричен, за да достигне до 150 п.п.

Иначе казано, за 12 години – наемите са се увеличили с 18%, а цените на жилищата с 49%. Тази категорична разлика обаче не е достатъчна, за да направим заключението, че да живееш постоянно на квартира е по-бюджетния вариант.

Цените на жилища в Пловдив изпреварват София, но не могат да минат морската столицаПрез третото тримесечие е постигнат пореден ръст в стойността на жилищата за страната

В различните държави-членки цените са се променяли нееднотипно. България се оказва в средата на статистиката,

При сравняване на третото тримесечие на 2022 г. с 2010 г. цените на жилищата са се увеличили повече от наемите в 19 държави-членки на ЕС. През този период цените на жилищата са скочили в 24 страни и са намалели в три. Те са се увеличили повече от два пъти в Естония (+199%), Унгария (+174%), Люксембург (+140%), Литва (+137%), Латвия (+134%), Чехия (+133%) и Австрия (+ 130%). Любопитно е, че намаление се наблюдава в Гърция (-22%), Италия (-9%) и Кипър (-0,3%).

За същия период квартирите са се увеличили в 26 държави-членки и са намалели в една, с най-висок ръст в Естония (+233%) и Литва (+151%). Спад е отчетен отново е в Гърция (-24%). България остава в средата на статистиката, където цената на наеми е близка до тази на Дания, а собствено жилище може да закупите на цени, подобни на тези в Малта, Полша и Ирландия.

Люксембург vs Пловдив: Каква е разликата в цените на горива, имоти и хранителни продукти?

Графики от Евростат: