Жилищата в Пловдив отчетоха нов скок в цените, сочат данни на НСИ. Имотите под тепетата стават все по-скъпи, а градът се затвърждава като едно от най-скъпите места за инвестиция в недвижимо имущество.

За месеците от юли до септември цените на жилища в страната отново са тръгнали нагоре. Ръстът, отчетен от Националния статистически институт, на база предходните три месеца възлиза на 4,1%. Това дърпа с един процент нагоре увеличението, което бе отчетено във второто тримесечие на 2022г.. Припомняме, че тогава за кратко пазарът се бе успокоил и беше спаднал с близо 2 на 100.

Първо сериозно поевтиняване на апартаментите в ПловдивЦените са надолу само за новото строителство, старите домове продължават да поскъпват

По-внушителна обаче е увеличението спрямо същия тримесечен период на 2021г.. Това е и времето, в който поетапно започна покачването цените на жилища, като за тази година стойността им се е повишила с 15,6 на сто.

Любопитно е, че класацията за поскъпване води морската столица, където се отчита най-голямо увеличение спрямо предходното тримесечие. Във Варна данните показват 7 процента ръст, постигнати през летните месеци. В тях обаче не са включени цените на имотите, отчетени при продажби в курортните комплекси в близост до града.

Второ и трето място при поскъпването си делят Пловдив (+5,7%) и София (+5,6%), между които има съвсем незначителна разлика. Минимално е поскъпването, отчетено в Бургас и Стара Загора – с 1,4% и 0,2%

На този фон - единственото сериозно понижение на цените се наблюдава в Русе, където цената на жилищата е паднала със 7.6 на 100.

Като цяло година бе динамична за пазара на имоти в страната, а Пловдив бе от градовете, в които това се усети най-силно. Строителите отчетоха бурен темп на инвестиционни намерения, в следствие на което строителните разрешителни отчетоха рекордни нива. Цените на имотите старо строителство скочиха и в централните квартали трудно може да бъде намерена оферта за такъв имот под 1500 евро за кв.м. 

Още по темата може да прочетете в аназила на TrafficNews: 

Всяка четвърта сделка за имот в Пловдив е с ипотека, цените започват да се успокояватКакъв беше пазара на имоти в Пловдив през 2022