Десетки нови апартаменти заливат пазара за имоти под наем в Пловдив. Става дума за сравнително малки жилища - двустайни около 60 кв.м., повечето от тях ново строителство. Имотите са очевидно закупени с инвестиционна цел и всички много приличат един на друг. Обзаведени с чисто нови мебели, на пръв поглед модерно и уютно, но не с големи бюджети. 

Цените на такъв тип апартаменти, без особено значение от квартала, започват от 700 лева, а в по-апетитните централни райони и около университетите достигат дори стойности от 1000-1200 лева. 

Вероятно огромна част от тези имоти се намират в новите комплекси на града, където хиляди българи закупиха жилища на зелено с цел да вложат спестяванията си. След като завършат имотите, те веднага ги пускат на наемния пазар, а за да им взимат по-добри ренти ги оборудват и с всичко необходимо за директно нанасяне. Резултатът обаче е буквално наводняване на пазара с подобен тип имоти, което неминуемо трябва да доведе до падане на цените, ако предлагането премине точката на търсенето. 

Към момента вече се усеща подобна тенденция, защото строителството в града продължава с бурни темпове, което дава възможност на хора, които искат да се установят да закупят апартаменти в Пловдив. Не липсват и вече готови жилища за продажба. Все още ниските лихви и достъпността до ипотечни кредити също са сред благоприятните условия за закупуване на имот, а не живота на рента. 

Въпреки това, желанието на собствениците на имоти да пласират жилищата си на сравнително високи цени, не отстъпва. Преглед на пазара показва, че единственият сериозен глад за апартаменти е в центъра на града, където обзаведените семейни жилища с минимум две спални започват от 1300 лева на месец.

В другите квартали избор има, но основно се продават или малки жилища или стари и новообзаведени. Проблемът при тях е рязкото разминаване между бюджета на наемателите и обявените наеми. Например най-масово е търсенето на двустаен до 500 лева и обзаведен прилично, но такива апартаменти на практика няма. Причината е, че при една средна работна заплата в Пловдив човек не може да си позволи над 50% от нетните му доходи да отиват само за наем. 

Дори в съвсем крайните или по-нежелани квартали като кв. "Изгрев", наемите вече започват от 400 лева. 

Средните цени на месечните наем за едностайни жилища са 500 лева, при двустайните - 700 лева, при тристайните - 900 лева, а при по-големи и луксозни имоти - 1300 лева.