Социалните партньори се възпротивиха на част от мерките, предложени от финансовия министър Росица Велкова. Синдикатите също заговориха за протест, но икономисти дадоха положителна оценка за реформите, които служебният кабинет предлага в Бюджет 2023.

Припомняме, че от министерството предлагат новият бюджет да включва:

  • въвеждането на т.нар. "данък свръхпечалба" - еднократна солидарна вноска за второ полугодие за тази година;
  • увеличение на тол такси и концесионни възнаграждения;
  • запазване на по-ниската ставка на ДДС само за хляба, брашно, бебешки храни и книгите;
  • увеличаване акциза на електронните цигари;
  • ограничаване на държавните командировки и представителни разходи.

На този фон обаче финансисти смятат, че изобщо не може да се говори за фалит. 

„Няма нищо страшно, ако направим корекцията, която предлага Министерството на финансите. Това, което предлага финансовият министър, е единствената правилна и вярна мярка за ограничаване на инфлацията”, твърди финансистът Любомир Дацов пред Нова.

Икономистите изчисляват, че е реалистично дефицитът да падне до 3%, каквото е изискването за влизането ни в еврозоната. Докато те искат дори още орязване на разходите, синдикатите видяха риск в новите мерки - най-вече за работещите и пенсионерите. КНСБ ще протестира, ако и тази криза ще я понесе обикновения работещ българин, твърдят от синдиката. 

Работодатели също видяха риск да понесат удар заради предложените разчети. „Идеите на правителството са бизнесът да плати сметката за политическия популизъм, с което бизнесът, разбира се, не е съгласен. Правителството по-добре да си затегне фискалната дисциплина, тъй като има много публични ведомства с припокриващи се функции, много излишни щатове, държавната администрация не е адекватна към размера на населението”, заяви Щерьо Ножаров от БСК.