Криптопазарът продължава да се срива, като някой от най-разпространените монети понижават цената си до стойности невиждани през последните години.

Стойността на биткойна достигна нови минимални граници с поредната порция разпродажби на криптопазара в сряда и четвъртък на фона на проблемите около стейбълкойна TerraUSD.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация изтри близо 14% от стойността си за последните 24 часа, достигайки цена от 26 592 долара минути преди 10 ч. българско време. Това е най-ниското му равнище поне от декември 2020 г., съобщава Bloomberg.

Двуцифрени понижения има и сред останалите криптовалути – етерът изтрива над 21%, рипълът над 26%, соланата над 34%. Доуджкойнът поевтинява с близо 30%, а шиба ину с близо 35%.

Цената на стейбълкойна TerraUSD остава занижена до 0,56 долара, а свързаната криптовалута LUNA изтра почти цялата си цена със спад от над 99% около 13 часа българско време, по данни на coinbase.

Стейбълкойните са ключов сегмент от криптопазара. Заедно различните монети представляват активи за над 100 млрд. долара и растящата загуба на доверие в тях може да се окаже ключов тест за екосистемата на дигиталните активи като цяло.

‘Увеличеното институционално приемане на криптовалутата направи неговия пазар по-преплетен с фондовия пазар, който от своя страна беше до голяма степен повлиян от войната в Украйна, нарастващата инфлация и затягането на паричната политика на Фед. В краткосрочен план тези макроикономически фактори създадоха известен шум и допълнителна волатилност на крипто и фондовите пазари, но това е обичайно по време на несигурност", твърдят американски експерти.

Въпреки колосалния спад на криптопазара последните дни, мнозина инвеститори призовават за търпение, като се има предвид, че биткойнът и в частност и останалите криптовалути са преминавали и друг път през такива цикли на поевтиняване и поскъпване, но след това са успявали да се възстановят.

Биткойнът се срина! Ще продължи ли да пада?Днес цената на криптовалутата падна под $30 000