Най-голямата и известна криптовалута в света - биткойн, загуби огромна част от стойността си и съответно капитализацията си. От повече от две седмици криптовалутата се обезценява с бързи темпове, а днес цената ѝ падна под $30 000. До края на деня цената се стабилизира с около 6% нагоре, но до около $32 000. Пазарната капитализация на биткойна в момента е $614,456,837,000. 

Последно биткойнът се е търгувал на толкова ниска цена през юли миналата година. Спрямо пикът на криптовалутата от ноември 2021 година, днешнитя спад е в размер на 55%.

Биткойнът достигна цена от $29 764 по време на търговията в Азия, преди да се възстанови частично от загубите. Минути преди 9:30 ч. българско криптовалутата тя се разменяше за $32 321, което е спад от 3,3% за последните 24 часа, показват данните на CoinDesk.

"Виждаме срив на забавен каданс, отчасти защото предимно дългосрочните притежатели продават", коментира пред Bloomberg Джош Лим от нюйоркската брокерска къща Genesis Global Trading пред Bloomberg.

На фона на падащата цена на биткойна се засилиха разпродажбите в криптосектора. Експертите на пазара посочват, че това свива ликвидността и кара инвеститорите да обръщат гръб на по-рисковите активи. Повлечени от разпродажбата и буквалното обекървяване на пазара, по-малките криптовалути, както и създадените от най-известните приложения за търговия с криптовалута, също се сринаха драстично. 

Поевтиняването на криптовалутата идва се случва и по време на усилените разговори и проекти за регулации в Европа и САЩ. 

Един от основните регулации, които се подготвят и се определят като "game changer" за цялата индустрия, е част от готвения пакет цифрово финансиране - регламентът на пазарите на криптоактиви (MiCA). Документът, трябваше да бъде гласуван чак през 2024, но предвид, че търговията с криптовалути стана основен метод за заобикаляне на санкциите към Русия, се очаква да бъде приет до месеци. Така на практика ще бъдат възприети регулации, които ще бъдат задължителни за целия Европейски съюз.

Обезценяването на криптопазарите се случват и на фонда на срива на фондовите пазари. Технологичният индекс Nasdaq падна с 1,5% миналата седмица и загуби 22%, заради перспективата от постоянна инфлация. Тя принуди Федералния резерв на САЩ (ФЕД) да повиши лихвите въпреки забавянето на растежа.

Ситуацията с Ethereum не е по-различна. Втората по капитализация криптовалута се е сринала с близо една четвърт от стойността си за 1 месец и достига $2421. 

Прогнози и очаквания

Големият спад на биткойн е само едно от сериозните напомняния към инвеститорите, че крипто активите идват с допълнителен риск и волатилност, особено във времена на икономическа и политическа несигурност, в каквито се намираме.

„Биткойн се срина под някои ключови технически нива, докато разпродажба на Уолстрийт продължава. Мнозина, които влязоха миналата година, сега губят пари от инвестициите си“, пише в пазарен анализ Едуард Моя, старши пазарен анализатор в борсовата брокерска компания Oanda. „Ако цената на биткойнът падне още по 30 000 долара, това може да се окаже спусък за светкавично влошаване на пазара, особено ако няколко големи инвеститори продадат активите си", коментира още експертът. 

Новото ниско ниво на биткойн не е изненада за други експерти. Сред тях е Уенди О, която през април прогнозира, че биткойн ще достигне 33 000 долара някъде преди юли, въз основа на нейните технически ценови графики.

Дори и с големите спадове, Уенди О все още не чертае краха на биткойна в дългосрочен план. 

Както всички криптовалути, Ethereum има тенденция да следва примера на Bitcoin. Ако цената на биткойн пада, ethereum вероятно също пада. Но ethereum изпитва затруднения и с очакваното масивно надграждане на софтуера си.

През следващите няколко месеца Ethereum планира да премине от proof-of-work (PoW) към proof-of-stake (PoS), известен също като „The Merge“. Това е грандиозна промяна, защото ще промени начина, по който се подреждат транзакциите в Ethereum, което ще го направи по-ефективни и устойчиви за използване.

Разработчикът на Ethereum Тим Бейко наскоро разкри, че „сливането“ няма да се случи през юни, както се прогнозираше по-рано, въпреки че е определено да се случи някъде преди края на 2022 г. „Все още няма точна дата, но определено сме в последната глава на PoW на ethereum“, туитира Бейко на 11 април.

Това, заедно с няколко други макроикономически фактора, доведоха до нестабилно начало на годината за Ethereum, който през януари падна под $2200 – най-ниската цена на Ethereum беше от юли 2021 г. В началото на тази седмица Ethereum се приближава до дъното си от януари. 

Какво трябва да знаят инвеститорите за криптовалутата

Цените на криптовалутите са изключително колебливи и нестабилни, в икономиката това се нарича волативност. Това означава, че е също толкова вероятно да паднат, колкото и да се изкачат, а експертите казват, че това е нещо, с което крипто инвеститорите ще трябва да продължат да се справят.

"Докато инвестирате само това, което сте готови да загубите и имате дългосрочна инвестиционна стратегия, не трябва да има причина за безпокойство относно скорошните спадове на биткойн и етериум", казват още познавачи на пазарите.

Повечето финансови експерти препоръчват да инвестирате по-малко от 5% от общото си портфолио в криптовалута. Сред главните правила стои и това да се дава приоритет на други аспекти от инвестиционното портфолио, преди да се избере криптовалутата - спестяванията за спешни случаи, влагане на пари в сметка за пенсиониране или изплащане на дълг с висока лихва.

"Ако ви се струва, че крипто пазарът действа все повече като фондовия пазар напоследък, това е защото е така. Увеличеното институционално приемане на криптовалутата направи неговия пазар по-преплетен с фондовия пазар, който от своя страна беше до голяма степен повлиян от войната в Украйна, нарастващата инфлация и затягането на паричната политика на Фед. В краткосрочен план тези макроикономически фактори създадоха известен шум и допълнителна волатилност на крипто и фондовите пазари, но това е обичайно по време на несигурност", твърдят американски експерти.