Доставчици и транспортни фирми, които не са получили парите си от обявилия фалит туроператор „Астрал холидейс”, се заканват да съдят шефа на компанията Христо Гълбачев.

„Астрал Холидейз” ми дължи 150 000 лева. Ще си търсим правата по съдебен път, тъй като няма друг начин. Той ни излъга, каза една от потърпевшите пред Нова тв. 

„Още през 2017 г. имаше индикации за фалит, но не вярвахме. Неговите служители ни казаха, че работата не е добре, но той беше толкова чаровен и толкова обещаваше, така ни заблуждаваше, че му повярвахме и за да си вземем парите от миналата година, продължихме да работим с него“, разказа тя.

„Искаме прокуратурата да се сезира, за да видим къде са нашите пари от допълнителните екскурзии. Той доброволно няма да ни даде парите“, добави бизнесдамата. 

 Десетки собственици на транспортни фирми и доставчици от област Бургас се очаква след фалита на „Астрал Холидейз” да се наредят на опашката на кредиторите, за да чакат изплащането на изработеното от тях през лятото. Според техни изчисления обявилият несъстоятелност туроператор дължи близо 400 000 евро за извършени услуги.    

Някои от потърпевшите споделиха, че им се налага да теглят кредити, за да се разплатят със своите доставчици.

Хората, които са си платили екскурзии в „Астрал Холидейз”, но няма да ги осъществят заради фалита на туроператора, ще получат пари от застраховките.

„Сключената застраховка покрива финансовите щети, които ще понесат клиентите. Лимитът на тази застраховка е 700 000 лева. Със сигурност ще стигне за всички клиенти. По данни от туроператора те са около 200 човека”, заяви  изпълнителният директор на застрахователното дружество Николай Генчев.

Снимка Нова тв