Цената на горивата по родните бензиностанции отново тръгна нагоре. Това показва справка на специализирания сайт Fuelo. Това се дължи предимно на цената скока в цената на петрола през последните седмици. Към момента черното злато гони рекордна стойност от началото на годината, като средната цена на световната борса се движи малко над 82 долара за барел.

Само за последната седмица литър от най-масовия А95 е поскъпнал по бензиностанциите с 2 стотинки. За месец цената на бензина се е повишила с 5 стотинки, като тенденцията е увеличението да продължи. Към момента по бензиностанции литър А95 се продава средно за 2,65 лв.

Още по-голямо поскъпване има при дизела, като само за седмица цената е скочила с 5 стотинки, а за месец – с 10 стотинки, като очакванията на Fuelo са увеличението да продължи.

След дълго време на застой, цената на пропан-бутана също се повишава, като за последния месец увеличението е с 2 стотинки и литъра по бензиностанциите  достигна 1,27 лв.

За разлика от другите горива метанът продължава да поевтинява, като за седмица цената му е се е понижила с 2 ст. за кг, а за месец – със 7 стотинки.  Тенденцията при него е намалението да продължи и през следващите седмици.

На този фон Пловдив продължава да е градът, който предлага едно от най-евтиното гориво в страната. Областта заема второ място в класацията за най-ниски цени, като пред Пловдив е единствено Ямбол. Следват Стара Загора, Русе и Пазарджик.

Средната цена на най-масовите горива в града под тепетата е съответно: Бензин А95 – 2,62 лв./л, Дизел – 2,72 лв./л, Пропан-Бутан – 1,26 лв./л и Метан - 2,15 лв./кг.

Най-скъпи в страната са горивата в областите Смолян и Кърджали, следвани съответно от Кюстендил, Плевен и Разград.