Стратификацията между жените и мъжете все още е силно осезаема по отношение на трудовата неравнопоставеност и нейните финансови измерения. Заплащането за една и съща позиция и/или професия, при равни условия, често бива различно за представителите на двата пола.

Все още съществуват и стереотипи за полета, доминирани от силния пол и такива, които по правило принадлежат на жените. Например мениджърските позиции често биват заемани от мъже, а дори жена да оглавила поста, то нейната заплата често не достига нивата, които биха били изплащани на другия пол. 

Все пак има и професионални области, където дамите не само са повече като брой, а и получават достатъчно конкурентни заплати. От Business Insider са анализирали данни на американските трудови власти, за да установят кои са най-добре платените професии за жени.

Изследването е направено на база целогодишна заетост на пълен работен ден за лица над 16 години в САЩ, както и за сфери, в които поне 40% от работната сила е от дами. Трудовият пазар в САЩ и тези в Европа и България имат своите различия, но данните все пак представят тенденциите за високо заплащане в трудовите поприща на жените. 

Ето ги и 15 призови професии с най-високи заплати за дамите:

15. Финансист, служител в банкова институция

14. HR / Специалист "Човешки ресурси"

13. Лаборант

12. Биолог

11. Анализатор на компютърни системи

10. Физиотерапевт

9. PR / Специалист "Връзки с обществеността"

8. Мениджър в компания

7. Статистик

6. Медицинска сестра

5. Лекар

4. Ветеринар

3. Акушерка

2. Фармацевт

1. Съдия, адвокат, прокурор