Презастрояването на София върви с пълна пара, особено в старите квартали, обяви в интервю за TrafficNews Николай Хаджимарински, един от водещите столични архитекти.

"Визирам Студентски град, Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша. Периферията не е толкова презастроена, но в нея работят крупни инвеститори, които закупуват големи терени, правят си техни градоустройства. Те не гонят голяма печалба, а по-скоро предпочитат да дадат комфорт на бъдещите обитатели на сградите, които строят", заяви той.

"Проблемът с презастрояването се дължи на това, че се тъпчат сгради в междублоковите пространства, но София се увеличава и ще продължи да се увеличава", поясни архитект Хаджимарински.

По думите му в момента интерес за строителство има навсякъде, където има метро.

"То предизвиква интерес при клиентите. Терените около метрото са по-скъпи. Частта около "Бизнес парка" стана доста апетитна и скоро ще застроят и нея. Общо взето инвеститорите инвестират там, където пазарът им позволява и където има потенциал за печалба", обясни той.

По негови изчисления средния ценови диапазон на имотите в София е между 850 и 1600 евро на квадрат.

"Цените са по-скоро високи", настоя специалистът.


Николай Хаджимарински обясни, че в архитектурата неизпълнимите желания са свързани с огромен бюджет , както за проектиране, така и за изпълнение.

"Такива клиенти са малко. Искат неща, които не могат да се случат, но не от гледна точка на бюджет и изпълнение, а по-скоро са несъвместими с проекта. Купува се, да кажем, северен имот и клиента казва: "Искам къщата ми да има юг, изток и запад", но самата даденост на имота не предразполага към такава картинка", уточни той.

Затова според него голяма част от инвеститорите към днешна дата предпочитат нискобюджетни реализации и продукти.

"В последните години се появиха големи фирми, които започнаха да обръщат внимание на комфорта, на качеството - тоест да работят с малко по-големи бюджети. С други думи все повече се движим в крак с европейските продукти и тенденции в строителството и проектирането", обясни Хаджимарински.

Архитектът обясни, че най-важното за него, а и за колегите ме, е добрия проект.

"Всяка една сграда започва от белия лист. Ако има добър проект и добър бюджет, гаранцията за успех е много голяма. В момента в България много малко инвеститори все още си дават сметка колко е важен добрия проект. От друга страна част от клиентите, които определят пазара нямат достатъчно манталитет да се консултират с архитект, както го правят с адвокат например при реализация на сделка. Самата роля на архитекта в България в момента е доста принизена. Обществото трябва да знае, че с един скромен хонорар за консултация с добър архитект, цената на жилището може да бъде намалена, може да им помогне да разберат дали продукта, който купуват е качествен и т.н.", каза още Хаджимарински.


Според него дали в един град ще има високи сгради (небостъргачи) зависи от това с какъв темп се развива той.

"Когато една територия започне да се уплътнява по начин, по който в момента се уплътнява София, естествения процес диктува реализацията на такива сгради. Сиреч на малка площ, ти реализираш голямо РЗП. Нормално е да се появяват такъв тип сгради в София. Колкото повече уплътняваме града, толкова повече цената на земята, върху която строим ще се покачва и тогава инвеститорите ще предпочитат високото строителство. Проблемът с високите сгради в София е, че те се появяват на места, на които не е много логично да се появяват".




Небостъргачите на София. Колко са потръгнали? Колко са потънали? СНИМКИПроектът V-Towers включва 305-метрова сграда, но дали ще бъде построена?


Николай Хаджимарински основава компанията "Архико" през 2007 година и от тогава ателието му се развива във всички сфери на инвестиционното проектиране; архитектура и градоустройство, интериор, дизайн, строителство и изпълнение.