Имат ли място небостъргачите в София и къде да са те? Колко са потръгнали? Колко са потънали?

В момента най-високата построена и функционираща сграда в столицата е "Капитал Форт". Тя е проектирана през 2008 г. и завършена през 2015. Площта ѝ е 80 000 кв.м, а височината й – цели 126 метра.

Сградата е част от София Капитал Сити, който е мащабен проект за комплекс от сгради, намиращ се на ключова локация с интензивно развитие в София – бул. "Цариградско шосе".

По-мащабната мисия на проекта цели изграждането на нов облик на града, отключвайки потенциала на един от важните градски "входове", откроявайки се високо като един от кандидатите за нова градска забележителност.

Като балансьор в пространсвтото под кулата е разположена ниска офисна сграда, предлагаща възможност за разполагане на офиси с голяма площ, тип "open space". Под тях са разположен "подиума", където се помещават търговски и развлекателни площи, конферентни зали, ресторанти и други обслужващи обекти, както и подземни нива с паркинги.



Сградата, която виждате на последната снимка вдясно е "Скай Форт" (Sky Fort). Строи се непосредствено зад "Капитал Форт" и ще бъде короната на София Капитал Сити. Очаква се сградата да бъде готова през 2020 г. Площта и е 76 000 кв.м.

Тя ще бъде най-високата сграда от комплекса, както и в София и България. Той ще е офисна кула с общо 49 надземни нива и 3 подземни етажа, и височина от цели 202 м.

Sky Fort ще предлага комфортни офисни прос­транства с неповторима глед­ка към София, Витоша и окол­ностите. На върха на сграда е проектиран ресторант и площадка за наблюдение.

Архитектурата е динамична и подчертаваща напредъка на технологиите през 21-и век. Формата на сградата символизира отворена арка, посрещаща посетителите на града през неговата югоизточна порта. В сградата ще бъдат внедрени много технологични иновации: скоростни асансьори, устойчива на земетръс конструция, специално проектирана за обекта енерго-ефективна фасада и др.


Комплексът "Sofia Capital City" от своя страна е мащабен проект за изграждане на ново "бизнес сити" с високи сгради в София.

Проектът е разположен на терен с площ 57 000кв.м. на една от ключовите локации в града – източнния вход на София. 



NV Tower е небостъргач с площ от 46 000 м2. Това е мащабен, иновативен проект, за многофункционална сграда, разположена в атрактивна зона в югоизточната част на София.

Сградата e мултифункционална, включваща: офиси, жилища, търговски обекти - ресторант, кафене, магазини, уелнес и спортен център, конферентен блок, панорамна площадка, покривни градини, подземни паркинги.

Освен с многофункционалността си, NV Tower е характерна с обширни публични пространства, богато озеленени покриви и фасади, внимателно изграден архитектурен силует, съобразен с контекста, отваряне на сградата на ниво терен към града. Очаква се да бъде завършен през 2021 г.



В момента в столичния кв. "Лозенец", в най-високата градска част на столицата се строи и най-високата жилищна сграда в града.

"Златен век" – вдъхновена от славянската азбука. В сградата ще бъдат вградени букви и символи. Декоративните решетки по фасадата на сградата са везба от писмена на глаголица и кирилица.

"Златен век" ще се издигне на висотата на авангардната естетика и иновативните технологии. Сградата вписва неподозирани нива на комфорт, екосъобразност и енергийна ефективност. Освен жилищна площ, сградата ще предоставя и публични пространства, търговски център, кафе, клубен етаж, зала за танци, йога, спа, фитнес и др.



И един неосъществен все още проект за 305-метрова сграда в София

V-Towers е мащабен мултифункционален комплекс, насочен към премиум сегмента в недвижимите имоти. Проектиран е през 2016 г.

Проектът включва луксозни жилища, офиси клас А, реномиран 5-звезден хотел, търговски комплекс за луксозни брандове, културен и конгресен център с голяма мултифункционална зала за 2000 зрители, съвременен музей на музиката, спортен център и обществен парк.

Проектът е планиран от няколко сгради: 305 м висок небостъргач, включващащ реномиран хотел и луксозни жилища, втора 215-метрова кула, включваща луксозни жилища и панорамен ресторант, и 10-етажна офисна сграда.

Подиумът интегрира търговската зона, кулурния и конгресен център и музея.

V-Towers е проект без аналог в региона, с оглед на мащаба на инвестицията, интегрирането на различни функции в премиум сегмента, заедно с културни институции, както и заради сложността на проектиране и изпълнение.

Дали ще бъде осъществен? Предстои да разберем!

Снимки: А и А Архитекти ООД