Българска асоциация на заведенията излезе с позиция във връзка с приетата преди три дни от депутатите промяна в Закона за здравето, която приравнява режима на пушене на водна лула с пушенето на цигари. Организацията публикува позицията на официалната си страница във Facebook. 

Ето какво написаха от БАЗ:

Българската асоциация на заведенията настоява за активизиране на контрола за проверки и недопускане на посетители под 18 години в наргиле барове и дискотеки, където се предлага алкохол и водни лули. Във връзка с публикации в медиите за гласуваните на първо четене промени в Закона за здравето, БАЗ уточнява, че към момента действащите разпоредби не забраняват пушенето на наргилета с нетютюневи смеси в затворени помещения. Предложението на НФСБ, което е гласувано в Народното събрание, предлага като нови,текстовете на отдавна действащи разпоредби в България. За никого не е тайна, че в затворени помещения пушенето на водни лули с тютюн и на цигари е забранено. БАЗ предостави по законовия ред становище относно предложените промени. Организацията е отворена за диалог с всички заинтересовани среди. Целта и да се пази здравето на потребителите, но и да не се подлага на риск бъдещето на бизнес, който осигурява работни места. БАЗ ще инициира и ще проведе независимо изследване за установяване на вредите от пасивното пушене на наргилета с нетютюневи смеси. Организацията ще оповести резултатите публично в най -кратки срокове.

Много от хората в сектора споделиха публикацията. Тяхната цел е да запазят здравето на клиентите си, но и да защитят интересите на бизнеса и работниците си.


Припомняме, че преди три дни депутатите единодушно приеха промяната в Закона за здравето, която приравнява режима на пушене на така наречената водна лула с пушенето на цигари. 

Предложението на "Обединени патриоти" се подготвя от 2017. Начело с председателя Валери Симеонов то мина без дебати, но за да бъде окончателно прието, трябва да мине и на второ четене. 

НФСБ излязоха с позицията, че ограничаването на пушенето на наргилета ще бъде принос към опазването на здравето на обществото, най-вече на подрастващите. Стана ясно, че освен с промяната на пушенето на закрито се забранява и продажбата на специалните смеси за наргилета на непълнолетни. 

В мотивите си депутатите споменават вредните вещества, които се отделят при горенето на тютюна - въглероден диоксид, въглероден оксид, азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици. Симеонов и неговите колеги твърдят, че споменатите вещества водят до увреждане на дихателната, сърдечно-съдовата система и зъбите.