Ново търг за разпродажба на имуществото на едно от най-големите предприятия, белязали индустриалната историята на Пловдив, се провежда днес. След като преди 8 години Окръжният съд в Пловдив обяви в несъстоятелност "Ален Мак" АД и в предприятието влезе синдик, днес все още част от имуществото не е продадено.

На обявената днес публична продан се прави пореден опит да бъде разпродадена част от собствеността на козметичния гигант. „Ален мак“ АД е основана през 1892 година и е най-старата козметична компания в Пловдив. Първоначално държавна собственост, тя е приватизирана през 1993, а през 2010 започват безкрайни дела, поради невъзможността да обслужва облигационен заем, а и заради проблеми с брандовете ѝ.

Имуществото се продава като седем обособени съвкупности с индивидуална начална цена на всяка съвкупност, която е минимална и е без ДДС. Стъпката за наддаване за всяка съвкупност е 1000 лева от началната цена.

Сред имуществото, което търси нови собственици, са инсталации и автомати на минимална обща стойност 141 129 лева. Продават се още енергийни и водни съоръжения /97 003 лв./, пособия, попадащи в категория "Производство и техника” /84 702 лв./, компютърна техника и офис оборудване за общо 11 132 лева, климатична техника, лабораторно оборудване и други активи. Общата стойност, на която се оценяват всичките обявени на търг активи на производствения колос е близо половин милион лева. 

Проблемът е, че голяма част от разпродаваното имущество е морално остаряло и в този смисъл непотребно за закупуване с цел в вкарване в промишлен оборот. Затова е възможно и поредния опит да бъде разпродадено, да завърши неуспешно.  

"Алем Мак" произвеждаше едни от марките, с които няколко поколения за израснали -  шампоанът "Кря-кря" ("Па-па"), пастата за зъби "Поморин", кремът за бръснене "Каро". Козметичната компания далеч надхвърля националния пазар и е бележеше силно присъствия на пазара в Русия.