Проведено регулярно бизнес наблюдение на инвестиционната активност сред промишлените предприятия през март тази година показва, че плановете на производителите са за свиване на инвестициите. 

По данни от изследването разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2017 г. са със 7.4% повече в сравнение с 2016 година. Резултатите от проведената анкета на инвестиционната активност показват, че плановете на промишлените предприятия през 2018 г. са за свиване на инвестициите с 6.6% спрямо направените през предходната година.

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 84.6%, като мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 14.0% в сравнение с 2017 година.

Най-голям относителен дял в инвестициите през 2018 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (43.3%), при което се предвижда понижение от 12.0% спрямо предходната година. На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 25.4%), при които се очаква увеличение с 27.9% в сравнение с 2017 година.

Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 16.3%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 25.2% спрямо предходната година.