Първата лястовичка, която връща живота след унищожителните поражения на свинската чума, стана фермата в Голямо Враново.

„Няма да стоим и да плачем, купихме първите 500 прасета и продължаваме напред”, каза пред TrafficNews директорът на стопанството Вихрен Димитров.

В свинекомплекса с 38 000 животни в Русенско бяха открити две положителни проби за Африканска чума по свинете /АЧС/. Собствениците оспорваха, че заради тях трябва да бъдат евтаназирани всичките животни, но в крайна сметка бяха принудени да го направят.

Сега са първите в България, които отново възраждат производството.

„500-те прасенца пристигнаха от Холандия в неделя на обяд. Животните са по 30 кг, всяко струва по 79 евро, но с транспортирането с един камион цялата доставка излезе 7000 евро”, обясни Вихрен Димитров.   

По думите му, от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ са имали големи притеснения да дадат разрешение за заселването на нови животни. „Бяха умрели от страх, натискахме ги и в крайна сметка ни позволиха да купим животните”, обясни директорът.

Според изискванията, това са т. нар. сентинелни животни – стражеви животни. Предназначението им е да се провери средата за наличие на вируса на АЧС - дали ще се разболеят, или не.

 След 45 дни от тях ще бъдат взети проби. Ако резултатите са отрицателни, това означава, че вирусът е унищожен по време на извършената дезинфекция в комплекса.

Животните ще трябва да престоят още 60 дни, без да напускат обекта. Ако с тях всичко е наред, фермата може поетапно да бъде населена с още животни.

 „Имаме план и за населване с майки”, каза още Димитров.

 Той обясни, че на 20 март изтичат шестте месеца от дезинфекцията на последните помещения. Ако всичко е наред, след този срок фермата постепенно ще заработи в пълния си капацитет.

 Вихрен Димитров очаква вложените средства за закупуване на прасенцата да бъдат възстановени на фирмата с европари след отварянето на две нови мерки от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/.

Мярка 5 е за възстановяване на селскостопанския производствен потенциал, разрушен от природни бедствия и катастрофални събития, която досега не беше ползвана. 5,1 е за закупуване на нови животни, според която направените разходи се възстановяват на 100%, а 5.2 – за биосигурност /до 70%/.

"Казаха, че отварянето на мерките ще стане през декември, но няма как да ги чакаме и купихме първите животни", обясни Димитров.

По-рано днес директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Георги Дяков съобщи, че дезинфекцията вече е приключила във всички засегнати от АЧС индустриални свинеферми в Русенско.

 Заразата обаче все още не е отминала областта - потвърдени са два нови случая на вируса при диви прасета.

 Само в Русенско болестта доведе до умъртвяването на около 98 000 прасета, отглеждани в свинекомплекси и в лични стопанства. Това означава загуба на 6500 тона месо, което е загробено

 Само три свинекомплекса в областта са останали незасегнати от болестта. Те са в селата Юделник, Писанец и Щръклево.

 През това лято африканската чума успя да пробие в седем промишлени свинекомплекса, две стопанства за пасищно отглеждане на прасета от породата Източнобалканска свиня и увеличи в пъти разходите за биосигурност, които всички производители са длъжни да правят.

Затова от земеделското министерство са предвидили мерки за финансиране както за големите свинекомплекси, така и за малките свиневъди.