Домът на младоженците в Пловдив, чиято величествена сграда е построен през 1962 г. в унисон с всички правила на соцархитектурния канон, ще бъде преобразен. В края на миналата година Община Пловдив обяви обществена поръчка за основен ремонт на зданието на ул. „Христо Г Данов“ 34, в сърцето на Пловдив. До края на седмицата ще стане ясно коя ще бъде фирмата, която ще реализира строителните работи.

Проектирана навремето от арх. Матей Матеев и арх. Димка Танева, сградата, която приютява Централния дом на младоженците, ритуалната зала и новата административна част на ОП "Радостни обреди", трябва да получи нов лик, а лимитната стойност за изпълнение на ремонта е 393 180 лева. с ДДС.

Строителните фирми, които са кандидатствали, са общо 8 / Пирс - Д“ ООД, ,.НСК София“, „Данаила Бидд“, „Интсрхолд“ ЕООД, „Валдор-60“ ООД, ЕТ „ЛС - Строй - Янко Славчев“, „Парсек груп“ ЕООД, „Протектор БГ“ ЕООД/, като 7 от тях са допуснати до крайния етап, а на една е даден 5-дневен срок за допълване на подадената документацията. Фирмата не е представила документи за 400 000 хиляди лева реализиран доход в сферата, което съставлява едно от минималните изисквания, редом с фигуриране в Централния професионален регистър съгласно Закона за камарата на строителите и други технически изисквания. 

Предложените оферти ще бъдат оценявани по два критерия - цена и срок за изпълнение, като съответно строителната фирма, предложила най-доброто съотношение на стойност и бързо изпълнение ще бъде избрана. Към момента са ясни сроковете за изпълнение, които е предложил всеки от кандидатите, като те варират между 10 и 90 дни. Как се прави основен ремонт за 10 дни е прелюбопитен въпрос, но ако бъде избрана въпросната фирма отправила дръзкото предложение, TrafficNews.bg ще следи с особен детайл изпълнението на обществената поръчка. 

Предстои комисия, назначена от директора на Общинско предприятие "Радостни Обреди",  да избере изпълнител в четвъртък, когато официално ще бъдат отворени пликовете с ценовите предложения на кандидатите. Те ще бъдат класирани и ще стане ясно коя фирма ще осъществи основния ремонт на зданието, където пловдивчани се вричат във вечна любов един към друг. 

Ремонтът ще бъде финансиран от бюджета на ОП Радостни обреди към Община Пловдив.

Домът на младоженците е на два етажа, с красиви големи прозорци с рисувани орнаменти по тях, метална дограма, мраморен под и стълби, месингов парапет, и голямо фоайе. На вторият етаж е обредната зала, място за поздравления, стая за младоженците и административни помещения. В сградата на Дома на младоженците се намира архивът за сключените през последните 100 г. бракове.

На първия етаж се намират Бюрото за записване на младоженците, магазин за сватбени аксесоари. В Дома на младоженците се сключват граждански бракове, именуване на дете, златни и сребърни сватби. Годишно около 1500-2000 двойки сключват брак именно в тази сграда.