Средната цена на страните износителки на петрол (ОПЕК) спадна до най-ниските си нива от месец юли насам. Това показва справка в специализирания сайт fuelo.

Днес фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 35 цента или 0,4 на сто, достигайки цена от 81,08 долара за барел. Американският лек суров петрол също поевтиня с 35 цента или 0,5 на сто до 76,82 долара за барел.

На 26 ноември ще се проведе среща на страните от ОПЕК+, на която се очаква да бъде взето решение за посоката на добивите за следващите месеци, което ще окаже влияние и на цените на петрола през следващите месеци.

В началото на октомври средната цена на петрола достигна до стойност от над 97 долара на барел, като тогава цените на бензин и дизел по родните бензиностанции достигнаха до 2,90 лева за литър. Въпреки постепенния спад на черното злато от тогава, към днешна дата горивата по колонките почти не са мръднали, като се търгуват съответно: Бензин А95 – 2,79лв./л, Дизел – 2,84лв./л, Пропан-Бутан -1,21лв./л и Метан – 2,25лв./кг.

Област Пловдив е на четвърто място по най-евтини горивата в страната, като цените са с няколко стотинки под средните за страната: Бензин А95 – 2,76лв./л, Дизел – 2,81лв./л, Пропан-Бутан -1,19лв./л и Метан – 2,27лв./кг.

На този фон в петък министърът на икономиката Богдан Богданов заяви, че цените на дизела и бензина ще се качат още след дерогацията на Лукойл, независимо дали отсрочката да преработваме руския петрол ще падне незабавно, или след 13 месеца.

Според специализираната платформа fuelo, цените на бензин и дизел по родните бензиностанции ще поевтиняват през следващите седмици, докато тенденцията при пропан-бутанът е да задържи сегашните си стойности. При метанът тенденцията е да продължи да поскъпва.