Младежи, хора пред пенсионна възраст, самотни родители и хиляди други  представители на така наречените "уязвими групи" се сблъскват с редица предизвикателства на пазара на труда. От статистическа гледна точка, за представителите на тези групи е трудно да намерят работа и още по-трудно да се интегрират на работното място. Пловдивска компания обаче показа, че стойностните кадри не се делят на групи. Общо 12 души успяха да намерят ново поприще в разрастващото се предпиятие в рамките на проекта "Ново работно място 2015".

Благодарение на проекта, компанията "ВНГ груп" успява да разшири дейността си, да закупи нова техника и да се сдобие с най-важния от всички ресурси - човешкия. Създадени са 12 изцяло нови работни места, закупено е и необходимото оборудване, което да обезпечи нуждите на персонала. Инвестицията е на стойност 200 033.36 лв. под формата на безвъзмездна финансова помощ по ОП "Развитие на човешките ресурси", а резултатите бяха представени на пресконференция от собствениците на предприятието Христо Иванов и Тодор Недялков. 

Основната дейност на компанията е производство и монтаж на дървени подови настилки, а от няколко години насам служителите й се занимават също с изработка на интериорни врати и мебели. През последната година, не без участието на някои от новите кадри, фирмата, която е част от консорциум, успява да установи отношения с международни компании. Самият проект стартира през март 2017 година и ще приключи на 13 юни 2018.

Сред щастливците, получили шанс за нова работа, е Виолета, която само преди година търсела работа в родното Попово. Дълги години Вили работила в местното читалище, а преди това - в търговска фирма в родния град. Записала се в Бюрото по труда и в Пловдив, и в родния град с надеждата да намери ново назначение. Вили попада в "уязвима" възрастова група, но успява да започне работа, включвайки се в проекта.

Днес тя е назначена като хигиенистка и е един от уважаваните и ценени служители във фирмата. Решението да се премести да живее в Пловдив не било лесно, но за Вили то дошло спонтанно. Самата тя разказва, че синът й живее в Пловдив, а след като се регистрирала в Бюрото по труда, се върнала в Попово с надеждата отново да започне работа в читалището. Тръгнала обратно към Пловдив заедно с детето си, след като получила обаждане с щасливата вест, че има свободно работно място за нея. 

"Реших се и дойдох. Пловдив е по-различен от Попово и при условие, че си живял в по-малък и спокоен град, не е лесно. Шумно е и напрежението е голямо. В Попово обаче е трудно човек на моята възраст да намери работа. Но някой ден ще се върна, няма да остана тук вечно," споделя Вили. По ирония на съдбата, малко след като подписала с "ВНГ груп", получила обаждане и от читалището, но отклонила офертата. Въпреки трудностите, тя споделя, че не съжалява и е направила най-добрия избор.  

Общо шест от дванадесетте работни места, създадени за целите на проекта, трябвало да бъдат предназначени за хора като Вили - представители на уязвими групи. Така фирмата се сдобила също с шофьор на възраст над 54 години, градинар на възраст до 29 години, трима офис мениджъри и един дистрибутор на възраст между 30 и 54 години, интериорен дизайнер на възраст под 29 години и четирима монтажници, от които един младеж и един на възраст над 54 години. За нуждите на новия персонал били осигурени лаптопи, нов бус и офис оборудване, закупуването на които също е част от програмата.

"Занимаваме се с тази дейност от много години. Програмата ни даде възможността да си закупим най-желаната и подходяща техника от европейски марки, която се оказа много прецизна и качествена, и ни даде възможност да бъдем по-конкурентоспособни на пазара", споделя г-н Недялков. 

Преди старта на програмата, персоналът наброявал няколко души. Днес фирмата вече е в регистъра на "малките" предприятия - такива, чийто персонал наброява над 10 души, а всички те са назначени в рамките на проекта. Съгласно условията, заложени в него, 50% от работните места трябва да бъдат устойчиви. Това означава, че след края на проекта на 12 юни, 6 служители ще останат във фирмата на постоянен трудов договор.

Нито един от тях обаче няма да се върне на Бюрото по труда, споделя собственикът. На тези, които няма да останат във фирмата, ще им бъдат предложени назначения в консорциума на позиции, за които са доказали, че са необходими. В действителност, само двама от тях ще напуснат бизнеса - служител, който заминава за чужбина, и такъв, навършил пенсионна възраст. 

Показателен за успеха на проекта е фактът, че текучество на персонал почти не е имало. Един единствен служител е напуснал поради здравословен проблем, а на негово място е дошла Виолета, разказва г-н Неделчев. В целевите групи попадат и няколко младежа на възраст до 29 години. 

"Изключително съм щастлива от факта, че на тази възраст успях да намеря работя по специалността си", споделя Мария, която е назначена като интериорен дизайнер. Всички служители признават, че са успели да се сработят и да попаднат "на мястото си". А доказателство за труда и ентусиазма им е прякото участие в международни проекти. 

"Попаднахме на най-правилните хора и всеки един от вас е на правилното място. Благодарен съм на Господ, че се събрахме. Вярвам, че бъдещето пред нас може да бъде безкрайно богато, ако сме позитивно настроени и имаме желание да се развиваме и обогатяваме като личности и като екип. Всички сме толкова различни, а всеки си тежи на мястото. Тази симбиоза няма как да е случайна и, стига да останем заедно, няма таван в нашите възможности", обърна се служителите си г-н Иванов.