НАП-Пловдив глоби кафе-бар „Фабрик” с 500 лева защото в касата зад бара имало налични пари, които не били маркирани като оборот на касовия апарат. Случаят е от лятото на 2022 година, а решението глобата да остане е взето от Районен съд – Пловдив преди няколко дни.

Актът за установяване на административно нарушение е съставен защото инспекторите констатирали, че в обекта разчетената касова наличност от фискалното устройство е 11,50 лева, а фактическата наличност на парите в касата по съставен опис от бармана в заведението е 1675,80 лева.

Отразено е още, че в съставения опис на наличните парични средства е декларирано, че установената положителна касова разлика от 1664,30 лева се дължи на „не въведени пари в касата, защото наличните пари са от оборота от вчера“.

Именно заради това от заведението решили да обжалват наложена санкция в съда. Според адвокатите на „Фабрик” се касае за неточно отразяване на факти по констативния протокол.

В материалите по делото се казва, че констатираното нарушение е за първи път, но същото не се отличава с по-ниска степен на обществена опасност, предвид не малкия размер на установената положителна касова разлика, която влияе на отчетността.

Като свидетел е разпитан барманът, който е бил на смяна при извършената проверка. Той е потвърдил, че паричните средства от оборота, регистриран и на двата касови апарата, е бил държан в касата на едното от фискалните устройства, както и че поради удълженото работно време на обекта и на практика след автоматичното нулиране на фискалните устройства в края на предходния ден, работата в заведението е продължила, без да е било извършвано служебно въвеждане на суми.

„Наличните пари са от оборота от вчера поради причина, че след 00,00 часа не са въведени“, твърдят от „Фабрик”.

В жалбата на заведението се казва, че по време на проверката на работа е бил само барманът, заедно с една сервитьорка и поради натовареността на работата не е имало възможност за осъществяване на въпросната операция по ФУ с отразяване на служебно въведени суми, каквито са били налични от оборота от предходния ден, след часа на автоматичното нулиране на фискалния апарат.

При извършената служебно проверка съдът не констатирал да е налице допуснато нарушение на процесуалните правила при издаване на наказателното постановление, което да е съществено по своя характер. Магистратите са взели предвид, че наложената имуществена санкция от 500 лева е в минималния определен от закона размер, защото се касае до първо нарушение и са потвърдили издаденото наказателно постановление. Кафе-бар „Фабрик” трябва да заплати и направените по делото разноски в размер на 80 лева.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивски административен съд.